Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στον νόμο για τα ΑΕΙ (vid)

Πάγια αιτήματά τους είναι το άνοιγμα των σχολών για δια ζώσης μάθημα με όλα τα μέτρα προστασίας και η πλήρης απόσυρση του νόμου για τα ΑΕΙ.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για ακόμη μία Πέμπτη κατέβηκαν σήμερα φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στον νόμο για τα ΑΕΙ.

Στον απόηχο των 47 συνολικά συλλήψεων, τόσο στις 22 Φεβρουαρίου κατά την έφοδο της ΕΛΑΣ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ όσο και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της κατάληψης στο κτήριο διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος στις 11 Μαρτίου, οι φοιτητές επιδιώκουν την καθολική απόσυρση του νόμου, ζητώντας παράλληλα την παύση της δίωξης των συλληφθέντων και την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου.

Πάγιο αίτημά τους είναι και το άνοιγμα των σχολών για δια ζώσης μάθημα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε εντός του campus του ΑΠΘ, με τους φοιτητές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και συνθήματα. Να σημειωθεί πως πέραν των αστυνομικών δυνάμεων στο ΥΜΑΘ και του μπλόκου με κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος του τουρκικού προξενείου, δεν αποκλείστηκε κανένα άλλο σημείο από αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων ήταν διακριτική.

Την κινητοποίηση στήριξαν εκπαιδευτικοί σύλλογοι, αγωνιστικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται πως τα επίμαχα σημεία του νόμου, για τα οποία υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις που έφθασαν και σε πολιτικό επίπεδο, είναι η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών και η θέσπιση ενιαίας βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.