Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστική πορεία για τον 1 χρόνο από την καταδίκη Χρυσής Αυγής

Η διαμαρτυρία πραγματοποίθηκε στον απόηχο των σοβαρών επιθέσεων στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Αντιφασιστική πορεία πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και αναρχικές συλλογικότητες έναν χρόνο μετά τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Η πορεία κατέληξε στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας όπου και ξεκινάει η αντιφασιστική συναυλία με πρωτοβουλία των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σοβαρών επιθέσεων στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τις οποίες και καταδίκασαν, ζητώντας να εφαρμοστούν μέτρα για να «μη σηκωθεί και πάλι ο φασισμός».

 

«Ούτε στο σχολείο ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», φωνάζουν, ενώ υπάρχουν και συνθήματα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά. «Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», αναγράφεται σε πανό φοιτητικών συλλόγων που τονίζουν πως «και τώρα και πάντα, όπως το '40 τη φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα».

Παράλληλα, το συλλαλητήριο στήριξαν και υγειονομικοί. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, Κυριάκος Τσιαούσης τόνισε πως με το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο «ζητάμε να καταδικαστούν οι αποτρόπαιες πράξεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη δυτική Θεσσαλονίκη». «Πραγματοποιούμε συναυλία και άλλες πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο φασισμός με την ανοχή και το ξέπλυμα της κυβέρνησης πάει να σηκώσει κεφάλι. Το οργανωμένο κίνημα δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί και θα φροντίσει να γυρίσουν πίσω στα λαγούμια τους, εκεί όπου τους αξίζει», πρόσθεσε ο κ. Τσιαούσης.

«Σήμερα δηλώνουμε με ηχηρό τρόπο ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση σε σχολές, γειτονιές και στα σχολεία μας», δήλωσε ο γραμματέας του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της νομικής του ΑΠΘ, ζητώντας «η ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Υπενθυμίζεται ότι, έναν χρόνο πριν, στις 7 Οκτωβρίου 2020, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Στο πλαίσιο της δίκης συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που είχαν ήδη δικαστεί ή δικάζονταν παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.