Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο ΤΖΟΝ ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ THE MUSIC CRITIC ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Δίνουμε έμφαση σε σπουδαίες συνεργασίες με μουσική και χορό που θα καθηλώσουν τους θεατές», επισήμανε ο πρόεδρος του Μεγάρου.

Ολική επαναφορά για το Μέγαρο Μουσικής μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα παγκόσμιου βεληνεκούς που περιλαμβάνει προβεβλημένους καλλιτέχνες και μουσική σύνολα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Βασίλης Γάκης, προλογίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος που έγινε  στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής, για τη χειμερινή σεζόν, δήλωσε ότι στόχος είναι μετά την δύσκολη περίοδο με τον κορωνοϊό, όλη η Θεσσαλονίκη να έρθει στο Μέγαρο Μουσικής.

«Δίνουμε έμφαση σε σπουδαίες συνεργασίες με μουσική και χορό που θα καθηλώσουν τους θεατές» επισήμανε.

Περιγράφοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο κ. Γάκης εστίασε στον πλουραλισμό που το χαρακτηρίζει, στο πλήθος των παραγωγών που το διακρίνει, αλλά και στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

«Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνουμε έμφαση σε σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού, σε εντυπωσιακές παραγωγές με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων παγκόσμιας ακτινοβολίας οι οποίες θα καθηλώσουν το κοινό, ενώ εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με το θεσμό των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τους Φίλους της Νέας Παραλίας και άλλους φορείς όπως είναι για παράδειγμα το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.

Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας και στα ποιοτικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να παράξει», είπε και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτόν εκφράζουμε το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και τον οποίο υπηρετεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προς όφελος της πνευματικής και πολιτιστικής προόδου των πολιτών».

Αναφορικά με τον τουριστικό πολιτισμό ο Πρόεδρος του Δ.Σ επισήμανε πως θα γίνουν προωθητικές καμπάνιες προς τις χώρες της Βαλκανικής όπως για παράδειγμα η εκδήλωση με την Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου που θα προωθηθεί στη Βαλκανική ενδοχώρα, έτσι ώστε το Μέγαρο να δυναμώσει το στίγμα του και προσελκύσει επισκέπτες προς όφελος και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει το Μέγαρο ώστε να αναβαθμιστεί ενεργειακά προκειμένου να τηρεί τις αρχές της βιώσιμης διαχείρισης αλλά και να εξοικονομεί και ενέργεια. «Εμείς δεν περιμέναμε να ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Φροντίσαμε το προηγούμενο διάστημα με τις ενέργειες που πραγματοποιήσαμε όπως παράδειγμα με την εγκατάσταση λαμπτήρων led. Είναι τόσο χαμηλή η κατανάλωση που θα μπορούμε να είμαστε ο μόνος οργανισμός που θα μπορεί να φωταγωγεί το κτήριο του», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως οι προσπάθειες ενεργειακής αναβάθμισης συνεχίζονται με το έργο να βρίσκεται στη φάση της οριστική εκπόνησης μελέτης ώστε να ενταχθεί σε κάποιοι ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρίστος Γαλιλαίας τόνισε ότι στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού συνυπάρχουν πολλές πολιτιστικές ταυτότητες και δίνεται έμφαση στη δημιουργική ισορροπία μεταξύ εμβληματικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

«Η διαδικασία της δημιουργίας είναι μια διαδικασία διαρκών επιλογών. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε το φετινό χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από έντονη σκέψη. Θέλουμε να αφήσουμε έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη και εκτιμώ οτι μέσα από τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει θα το καταφέρουμε. Οι παραγωγές που θα παρουσιάσουμε τα έχουν όλα. Συνδυάζουν ποιότητα, εμπορικότητα, έχουν ξεκάθαρο καλλιτεχνικό στίγμα και σαφή προσανατολισμό. Άλλωστε η τέχνη και ο πολιτισμός είναι κινητήριες δυνάμεις για τη διάδοση αξιών προόδου της κοινωνίας», σημείωσε.

Το χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκινά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους.
Μεταξύ των σπουδαίων εκδηλώσεων θα είναι η παγκοσμίου φήμης Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ο εμβληματικός Τζον Μάλκοβιτς το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The Music Critic». H παράσταση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον -δύο μέρες νωρίτερα θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο- καθώς πρόκειται για ένα σαρδόνιο μείγμα από τις χειρότερες -και μάλλον απροσδόκητες- μουσικές κριτικές των τελευταίων αιώνων που γράφτηκαν από τους διασημότερους μουσικούς κριτικούς του κόσμου για μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής και ο Τζον Μάλκοβιτς, με τρομερή επιδεξιότητα, ερμηνεύει το ρόλο του κακού κριτικού που πιστεύει ότι η μουσική του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Προκόφιεφ και τόσων άλλων είναι απλώς κουραστική και θλιβερή.

Ακόμη, στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ο κορυφαίος εκφραστής του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού Μανώλης Μητσιάς (Παρασκευή 4 Νοεμβρίου), οι Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Απόστολος Ρίζος που θα τραγουδήσουν Μάνο Λοΐζο (Κυριακή 6 Νοεμβρίου), ο σπουδαίος Νίκος Πορτοκάλογλου (Κυριακή 27 Νοεμβρίου), ενώ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο αφιερωματικός κύκλος στα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε μια συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τους ΤΑΚΙΜ.

Στο χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει η διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με ξεχωριστές στιγμές την παρουσία του μεγαλύτερου βιρτουόζου βιολονίστα κατά τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν Gidon Kremer (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ο.Μ.Μ.Θ. Χρίστου Γαλιλαία (Σάββατο 19 Νοεμβρίου), όπως επίσης και του φημισμένου κουαρτέτου εγχόρδων Pacifica Quartet (Σάββατο 26 Νοεμβρίου) που έχει κερδίσει δυο βραβεία Grammy.

Μεταξύ άλλων συνεχίζονται το 5ο φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, οι επιτυχημένες συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Νέας Παραλίας), η ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων, το 12ο εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (εορταστική συναυλία με την Ορχήστρα και την Χορωδία του ΠΑΜΑΚ, Janoska Ensemble, ο «Τεμπέλης Δράκος», The Italian Tenors sing with MOYSA) που θα μας μυήσουν στο πνεύμα των Άγιων Ημερών. Όσον αφορά στη MOYSA θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού καθώς συμμετέχει σε πολλές από τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα είναι αυτή που θα ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν στις 29 Σεπτεμβρίου συμπράττοντας με τους κορυφαίους σολίστ Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Βασίλη Βαρβαρέσο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σεπτέμβριος 2022

16.09.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο-Gala όπερας Μ. Κάλλας
Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
18.09.2022: «Νίκος Καπετανίδης-Ευαγόρας Παλληκαρίδης οι Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού»
Σε συνεργασία με το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
20.09.2022: Νέα Παραλία, Νέα Πασαρέλα, Δημιουργία-Ανακύκλωση με θέμα Black or White. Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας
29.09.2022: Εναρκτήρια Συναυλία MOYSA Γ.Λαζαρίδης- Β.Βαρβαρέσος

Οκτώβριος 2022

02.10.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο- Σούμπερτ &Στράους Συναυλία-αφιέρωμα στον Κάρολο Τρικολίδη
Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.10.2022 έως 15.11.2022: Έκθεση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Parallaxi
03.10.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.
06 & 07.10.2022: Θεατρική παράσταση «Χαλεπάς» στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων
08.10.2022: John Malkovitch «The Music Critic»
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Intershow
13.10.2022: Royal Philharmonic Orchestra με τους Vasily Petrenko & Sergei Krylov
15.10.2022: Συναυλία του πρωτοπόρου καλλιτέχνη του ελληνικού hip-hop 12ου Πίθηκου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων
19.10.2022: Παράσταση χορού «Story, Story, Die» του Νορβηγού χορογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Alan Lucien Øyen, της ομάδας Winterguests DanceCompany, στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων
19.10.2022: Μουσική Δωματίου: «Τέσσερις πρωτότυπες Σονάτες για βιολί και πιάνο» από το διεθνές duo Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) και Ούβε Μάτσκε (πιάνο)
20.10.2022: Συναυλία του Alexander Desplat με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων
27.10.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο – Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021): Άξιον Εστί, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Νοέμβριος 2022

02.11.2022: Συναυλία Μουσικής Δωματίου: «Διάλογοι στις Παρυφές του 20ου αιώνα»
Περιλαμβάνει έργα για trio βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο και για duo βιολί, βιολοντσέλο
04.11.2022: Μανώλης Μητσιάς «50 χρόνια Χρυσάφι»-Μια κιβωτός τραγούδια… μιας ζωής χρυσάφι
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Cricos Productions
04.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Μπαχ- Μουσική Προσφορά Ensemble 1619
05.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Βιβάλντι- 6 Σονάτες για βιολοντσέλο σόλο και μπάσο κοντίνουο, op.14 La Stravaganza Greca
06.11.2022: Συναυλία «Μάνος Λοΐζος-40 χρόνια μετά- Με φάρο το φεγγάρι», με τους Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Απόστολο Ρίζο
07.11.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.
10.11.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
11.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Little Consort – Αγγλικό και Γαλλικό Μπαρόκ
12.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Βιβάλντι για λίγους
14.11.2022: Συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό
Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
19.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου
21.11.2022: Art Campus 2022: Επίλεκτοι Νέοι Καλλιτέχνες σε Έργα Μουσικής Δωματίου
25.11.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο: «Η Alena Baeva με την Κ.Ο.Θ.»
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
26.11.2022: «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής»
26.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου / Pacifica Quartet
27.11.2022: Με επίσημο ένδυμα «Νίκος Πορτοκάλογλου»
Μια συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
28.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Trio Kremer - «Gidon Kremer με τους Giedre Dirvanauskaite and GeorgijsOsokins

Δεκέμβριος 2022
05.12.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.
08.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Εορταστική συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΠΑΜΑΚ
Σε συνεργασία με το ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

09 & 10.12.2022: Χορός στο Μέγαρο: «Bright Future»
09.12.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο: Ο Κυπριανός Κατσαρής ερμηνεύει Λιστ
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
09.12.2022: 12 Συνέδριο Co Museum
Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μουσείο Μπενάκη & το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
11.12.2022: Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- 12ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
16.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Janoska Ensemble Goes Symphonic The Christmas program.
Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
17.12.2022: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Στο’ πα και στο ξαναλέω»
Συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και ΤΑΚΙΜ.
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την «Pure Amke»
19.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο-Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μεικτής Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
22, 23 & 24.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Όπερα «Ο Τεμπέλης Δράκος»
Σε συνεργασία με τη MOYSA. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την «Pure Amke»
22.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: The Italian Tenors sing with MOYSA
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Intershow
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ