Σάββατο 15 Αυγούστου 2020
x

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ MOMUS ΜΕ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Τη δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η υπουργός Λυδία Κονιόρδου.

Τη δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, στη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ.

Ο νέος οργανισμός θα προκύψει από τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και των ιδιαίτερων τμημάτων του -το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το σχέδιο της συνένωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κατατεθεί στη Βουλή, με σύμφωνες όλες τις διοικήσεις των εμπλεκόμενων φορέων.  

Ο μεγαλύτερος μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του υπ. Πολιτισμού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όφελος από την συνένωση αυτή είναι ότι καταρχήν δημιουργείται ο μεγαλύτερος εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού μουσειακός οργανισμός στην Ελλάδα, από πλευράς συλλογών και δυναμικής πολλαπλών δράσεων, με εμβέλεια που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και με συλλογές πολλών δεκάδων χιλιάδων μονάδων που απαρτίζονται από έργα ελληνικής και διεθνούς τέχνης μοναδικής ιστορικής και αισθητικής αξίας και που καλύπτουν όλα τα εικαστικά μέσα (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, σχέδιο, βίντεο και φωτογραφία).

Σ᾽ αυτές συμπεριλαμβάνεται η συλλογή Γιώργου Κωστάκη, η συλλογή μοντέρνας τέχνης με την μεγαλύτερη κινητικότητα σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, οι ενωμένες πλέον συλλογές σύγχρονες τέχνης του ΜΜΣΤ (συλλογές Ιόλα, Ξύδη, Απέργη κ.ά.) και του ΚΜΣΤ, καθώς και σημαντικότατες ιστορικές και σύγχρονες συλλογές του ΜΦΘ.

«Οφέλη προκύπτουν ακόμα και από την οικονομία κλίμακας στις διοικητικές υπηρεσίες των φορέων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ευρύτητα των δράσεων και των εκθέσεων, χάρη στον δυναμικό προγραμματισμό και την συντονισμένη ταυτόχρονη λειτουργία των διευθύνσεων και των τμημάτων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η υπογραφή της συμφωνίας των δύο Μουσείων και η παρουσίαση του νέου Οργανισμού θα γίνει σε ειδική τελετή, στο τέλος Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ