Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 12 ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥΣ

Στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες και των δώδεκα φορτηγών οχημάτων, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Συνολικά δώδεκα φορτηγά, που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής, στα πλαίσια σχετικών ελέγχων που έλαβαν χώρα από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την αστυνομία στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες και των δώδεκα οχημάτων, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Συγκεκριμένα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον αναλογικό ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με τη δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (retarter), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Το οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν οι συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ