Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Ξεκινά σήμερα ο διεθνής διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων

Στο διαγωνιστικό κομμάτι συμμετέχουν συνολικά 866 δείγματα-Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Ένας από τους πιο σταθερούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας οίνου ανοίγει σήμερα τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη συμπληρώνοντας φέτος τα 20 χρόνια ζωής του.

Ο λόγος για τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου, με 25 γευσιγνώστες-κριτές , οι οποίοι θα χωριστούν σε 5 διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας).

Στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης συμμετέχουν συνολικά 866 δείγματα. Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία.

Σε κάθε ομάδα θα προστεθεί και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα “associate judge” (μαθητευόμενος κριτής) προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει αποκτήσει ειδίκευση στη διαδικασία. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την περσινή διοργάνωση αφήνοντας τα πλέον θετικά αποτελέσματα.

Άλλωστε και στον φετινό Διαγωνισμό θα συναντήσουμε μία ακόμη καινοτομία, οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier, πιο συγκεκριμένα:

⦁    Konstantin Baum (Γερμανία) – Master of Wine
⦁    Emma Dawson (Ηνωμένο Βασίλειο) – Master of Wine
⦁    Paul Liversedge (Ελβετία) – Master of Wine
⦁    Madeleine Stenwreth (Σουηδία) – Master of Wine
⦁    Stefan Neumann (Ηνωμένο Βασίλειο) – Master Sommelier

Να σημειωθεί πως 370 ειδικοί του κρασιού παγκοσμίως κατέχουν τον τίτλο «master of wine». Ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, είναι και ο πρόεδρος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», γεγονός το οποίο συντελεί στο κύρος της διοργάνωσης.

Στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχών των κλαδικών μας οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη διαγωνιστική διαδικασία του, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό, τον κανονισμό του και τον τρόπο συμμετοχής, καθώς και για τους γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και τους στόχους του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr