Skip to main content

Θετική η Αβάνα στη συμμετοχή Κουβανών πολιτών στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανία

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Κουβανών που θέλουν απλώς να υπογράψουν μια σύμβαση και να ενταχθούν νομίμως στον ρωσικό στρατό σε αυτήν την επιχείρηση», είπε ο πρέσβης της Κούβας στη Μόσχα

Η Κούβα δεν είναι αντίθετη στη νόμιμη συμμετοχή υπηκόων της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Κουβανό πρέσβη στη Μόσχα, παρά την καταστολή της διακίνησης Κουβανών από την Αβάνα για να πολεμήσουν για το Κρεμλίνο.

Την περασμένη εβδομάδα οι κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 17 άτομα συνελήφθησαν στην Κούβα ως ύποπτα για σχέσεις με ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, το οποίο επιχειρεί από τη Ρωσία με στόχο να στρατολογήσει άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η Αβάνα τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας καταβάλλει προσπάθειες για να «εξουδετερώσει και να διαλύσει ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που επιχειρεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και μερικούς από την Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Σήμερα, ο Κουβανός πρέσβης στη Μόσχα, Χούλιο Αντόνιο Γκαρμέντια Πένια, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες, όλοι Κουβανοί υπήκοοι, είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες και παραβίαζαν τον νόμο.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Κουβανών που θέλουν απλώς να υπογράψουν μια σύμβαση και να ενταχθούν νομίμως στον ρωσικό στρατό σε αυτήν την επιχείρηση. Αλλά είμαστε κατά της παρανομίας και αυτών των επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με την νομιμότητα», ανέφερε ο πρέσβης, σύμφωνα με το RIA.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της στη γείτονά της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Κουβανός πρέσβης δεν τόνισε αν η Αβάνα θα επιδείξει επιείκεια σε υπηκόους που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Η Ρωσία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με την κομμουνιστική Κούβα, αποτελεί για χρόνια σημαντικό προορισμό για Κουβανούς μετανάστες που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την οικονομική στασιμότητα στη χώρα τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε πέρυσι διάταγμα που επιτρέπει σε αλλοδαπούς που εγγράφονται για να υπηρετήσουν στον ρωσικό στρατό να λαμβάνουν τη ρωσική υπηκοότητα μέσω μιας ταχείας διαδικασίας.

Η Κούβα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και δηλώνει αντίθετη Κουβανοί να υπηρετούν ως μισθοφόροι.