Skip to main content

Θετική η δημοσιονομική προσαρμογή για την ανάπτυξη το 2011

Θετική επίπτωση στην ανάπτυξη από το 2011 θα έχει η δημοσιονομική προσαρμογή αν και εφέτος αναμένεται πτώση του ΑΕΠ μέχρι και -2,5%, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.
Θετική επίπτωση στην ανάπτυξη από το 2011 θα έχει η δημοσιονομική προσαρμογή παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με πτώση του ΑΕΠ έως και -2,5% το 2010, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Όπως τονίζει η Alpha Bank, η δημοσιονομική προσαρμογή:

α) Συνεπάγεται σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας λόγω του ότι στηρίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και στο ήδη υποτιμημένο ευρώ.

β) Η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και η πτώση της εγχώριας ζήτησης επηρεάζει πτωτικά πολύ περισσότερο τις καθαρές εισαγωγές της παρά την εγχώρια παραγωγή. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010, σε συνδυασμό με την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δημόσιου και του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας, θα έχουν θετική επίπτωση στον Ελληνικό τουρισμό και τη ναυτιλία, καθώς και στα εγχωρίως παραγόμενα-διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

γ) Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η εκλογίκευση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ θα ανοίξει νέο έδαφος για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Ήδη κλείνουν οι μεγάλες πληγές που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στο Λιμάνι του Πειραιά, την Ολυμπιακή Αεροπορία και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

δ) Η περίοδος 2007-2009 υπήρξε περίοδος μεγάλης πτώσης των επενδύσεων λόγω της αναβολής της υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών έργων κυρίως από το δημόσιο τομέα αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι χαρακτηριστικό», αναφέρει η Alpha Bank, «ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν ξεπερνούσε το 3,5% στο τέλος του 2009, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-27 άνω των 24 δισ. ευρώ έως το 2015. Επίσης, η υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ ύψους άνω των 5,8 δισ. ευρώ, των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου ύψους άνω των 8,8 δισ. ευρώ και των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν από πολλά χρόνια, δεν είχε αρχίσει στις αρχές του 2010. Τέλος, το 2010 οι επενδύσεις σε κατοικίες θα πέσουν στα 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40% της αξίας τους το 2006 (15,5 δισ. ευρώ). Επομένως, αναμένεται ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες, αλλά και των συνολικών επενδύσεων, από το 2011».