Skip to main content

Think Beeg: Τα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που μυούν τα παιδιά στον κόσμο των μελισσών

Η Think Beeg, την οποία δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι μελισσοκόμων, ο Δημήτρης Σταύρου και η Βάγια Καζαντζή, μοιράζεται με τα παιδιά τη γνώση για τις μέλισσες, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να κεντρίσει την ενσυναίσθησή τους για το περιβάλλον

Έχει μυήσει περισσότερα από 2.500 παιδιά στον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, βοηθώντας τα μέσα από βιωματικά, περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια να μάθουν για τα ξεχωριστά αυτά έντομα, για τη φιλοσοφία τους και την ιδιαίτερη δομή της κοινωνίας τους. Η Think Beeg, την οποία δημιούργησε το 2021 στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι μελισσοκόμων, ο Δημήτρης Σταύρου και η Βάγια Καζαντζή, μοιράζεται με τα παιδιά τη γνώση για τις μέλισσες, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να κεντρίσει την ενσυναίσθησή τους για το περιβάλλον, να τους εμφυσήσει μια περιβαλλοντική φιλοσοφία και να τους προκαλέσει περιέργεια για τη φύση.  

Image

Η Think Beeg απευθύνεται τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία και σε παιδιά όλων των ηλικιών, βάσει των οποίων επιλέγονται και τα αντίστοιχα εργαστήρια. Τελευταία μάλιστα εισπράττει ενδιαφέρον και από εταιρείες για team bonding δράσεις με επίκεντρο τη μέλισσα. Φέρνοντας μαζί της από κυψέλες παρατήρησης με ζωντανές μέλισσες μέχρι τα προϊόντα που αυτές παράγουν, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, η Think Beeg επισκέπτεται τα σχολεία και προσπαθεί να απευθυνθεί και στις πέντε αισθήσεις των παιδιών. Η πρώτη ώρα του εργαστηρίου γίνεται εντός της τάξης, με  τα παιδιά να βλέπουν βίντεο όπου μαθαίνουν τα πάντα για τη μέλισσα, από την ανατομία της και το πέταγμά της μέχρι το πώς ρουφά το νέκταρ, ενώ η δεύτερη ώρα αφιερώνεται στον προαύλιο χώρο, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η κοινωνία των μελισσών. Μάλιστα, τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.

Image

Ντύνονται μελισσάκια και διδάσκονται τον… χορό των μελισσών που είναι και ο τρόπος των ξεχωριστών αυτών εντόμων να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν κουκλάκια-μέλισσες για να καταλάβουν ευκολότερα τη διαδικασία, ενώ έρχονται σε επαφή και με τα φυτά στα οποία «ταξιδεύουν» οι μέλισσες. Κάθε εργαστήριο ολοκληρώνεται με μια γευσιγνωσία μελιού, ενώ τα παιδιά παίρνουν και από ένα πτυχίο μελισσοκόμου, αλλά και χαρτιά ζωγραφικής για το σπίτι, ώστε η εμπειρία να συνεχιστεί. Στα μεγαλύτερα παιδιά, του Λυκείου, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια έχουν και έναν χαρακτήρα επαγγελματικού προσανατολισμού, δίνοντας τροφή για σκέψη για μια ενδεχόμενη ενασχόληση με τη μελισσοκομία. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα παιδιά πλάθουν και σποροβόμβες με πηλό και σπόρους από μελισσοκομικά φυτά, τις οποίες… πετούν έξω στη φύση, ώστε να υπάρχουν φυτά για την επικονίαση, ή τις φυτεύουν σε γλάστρες.    

Image

Ο Δημήτρης και η Βάγια έχουν φιλόδοξα πλάνα για το μέλλον, αφού σχεδιάζουν εντός των επόμενων ετών να δημιουργήσουν ένα πρότυπο μελισσοκομικό πάρκο, που θα συμβάλλει στον αγροτουρισμό της Θεσσαλονίκης, θα είναι επισκέψιμος, θα έχει κέντρο θεραπείας μελισσών και θα λειτουργεί και ως retreat.

Image

«Η μέλισσα συνδέεται συχνά με αρνητικά στερεότυπα. Υπάρχει ένας φόβος ότι θα μας τσιμπήσει, ότι είναι ένα κακό έντομο. Μέσα από τα εργαστήρια ο φόβος φεύγει και τα παιδιά καταλαβαίνουν τη χρησιμότητά της» εξηγεί στη Voria ο Δημήτρης Σταύρου.  

Το χόμπι και το εκπαιδευτικό κενό για τη μέλισσα

Image

Ο Δημήτρης και η Βάγια ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τον κόσμο της μέλισσας από το 2018 ως ερασιτέχνες μελισσοκόμοι. Το ενδιαφέρον τους είχε προκύψει λίγο νωρίτερα, όταν, όσο ζούσαν στη Γερμανία, συναντούσαν στη βόλτα τους κάθε Δευτέρα στο ρεπό από τη δουλειά τους μελίσσια που τους ιντρίγκαραν να μάθουν περισσότερα για την κοινωνία των μελισσών. Όταν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, η μελισσοκομία έγινε χόμπι και σύντομα άρχισαν να παράγουν το δικό τους μέλι. Η ιδέα για το εγχείρημα της Think Beeg προέκυψε, όταν κατά την προμήθεια ενός ιδιωτικού νηπιακού σταθμού με προϊόντα μελιού, η Βάγια και ο Δημήτρης θέλησαν ως αντάλλαγμα να μάθουν στα μικρά παιδιά πώς αυτά παράγονται και τι διαφορετικό έχει ο κόσμος των μελισσών. Κάνοντας την παρουσίαση αντιλήφθηκαν πως υπήρχε ένα εκπαιδευτικό κενό στα σχολεία γύρω από τη μέλισσα και τη σχέση της με το περιβάλλον, παρά την τόσο μεγάλη σημασία της στην τροφική αλυσίδα. Έτσι, και αφού παρακολούθησαν μια σειρά σεμιναρίων, αλλά και μέσα από τη συνεργασία τους με δύο μεγάλες εκπαιδευτικές οργανώσεις σχετικά με τη μέλισσα σε Αμερική και Αγγλία, έχτισαν το γνωστικό τους υπόβαθρο και δημιούργησαν το 2021 τη Think Beeg ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), για να μυήσουν τα παιδιά στη φιλοσοφία και την κοινωνία των μελισσών και κατ’ επέκταση να τα φέρουν πιο κοντά στο περιβάλλον και την προστασία του. Μάλιστα, αυτή την περίοδο παρακολουθούν ένα ειδικό σεμινάριο στο Planet Bee Foundation, ώστε να πιστοποιηθούν στην εκπαίδευση στη μέλισσα για τα παιδιά.

Image

«Είμαστε παράλληλα ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Έλληνες μελισσοκόμους-παραγωγούς και την ελληνική οικογένεια, αφού προσπαθούμε να προωθούμε μέσα από τις δράσεις μας τα εκάστοτε ντόπια μελισσοκομικά προϊόντα» λέει ο Δημήτρης Σταύρου.

Πρόσφατα η Think Beeg έλαβε μέρος στο Next Stage Sustainability Bootcamp που διοργανώθηκε από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Ideas Forward σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom, με τους κριτές να κάνουν ειδική αναφορά για τις δράσεις της.

Image