Skip to main content

Κορωνοϊός: Λευκός καπνός στο Eurogroup για το πακέτο μέτρων

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι χώρες ήρθαν τελικά σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σήμερα κατά τη διάρκεια μίας σύντομης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τηλεδιάσκεψη άρχισε στις 22.30 μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές και μισή περίπου ώρα μετά οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έληξαν τη συνεδρίαση χειροκροτώντας.

Όπως μεταδίδει το Reuters Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς μνημόνια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ελάχιστες προϋποθέσεις για τις κυβερνήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των δαπανών για την υγεία που σχετίζονται με τον ιό.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι η συμβιβαστική συμφωνία αναφέρει τη βούληση των υπουργών Οικονομικών να διερευνήσουν «καινοτόμα» χρηματοπιστωτικά μέσα για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου ανάκαμψης για να βγει η ΕΕ από την αναμενόμενη ύφεση, χωρίς να αναφερθεί η έκδοση κοινών χρεών.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των αναβολών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα Νότου - Βορρά, που σχηματοποιείται στις θέσεις των δύο χωρών και η συνεδρίαση θα ξεκινούσε μόνον σε περίπτωση που υπήρχε μια κατ' αρχήν συμφωνία στην κατεύθυνση των αποφάσεων.