Skip to main content

Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στην κατάργηση όλων των πλασματικών χρόνων εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζονται για το ασφαλιστι
Στην κατάργηση όλων των πλασματικών χρόνων εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αποφάσεις που προωθούνται αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν ένα νέο status για τους ασφαλισμένους, προς την κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμα του στις αρχές της εβδομάδας.

Μια από αυτές, λοιπόν, θα είναι και η κατάργηση των πλασματικών, όπως, για παράδειγμα, είναι για τους άντρες η αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας. Μέχρι σήμερα, κάποιος μπορούσε να την εξαγοράσει. Από εδώ και στο εξής χάνεται κι αυτό το δικαίωμα και στον ασφαλιστικό βίο θα μετράνε μόνο τα πραγματικά χρόνια εργασίας. Επίσης, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι μπαίνουν οριστικό φρένο στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία τόσο πολύ «μάτωσαν» τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την τελευταία 10ετία. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο, σταματάει η εφαρμογή τους και μπαίνει έτσι ένα τέλος στην πρόωρη έξοδο από την εργασία με μπόνους.

Πέραν όλων αυτών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να καταργείται και η περίφημη 37ετία. Μέχρι σήμερα, αν κάποιος εργάζεται επί 37 έτη, βγαίνει στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Οι πληροφορίες λένε τώρα ότι κι εδώ θεσπίζεται όριο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.