Skip to main content

Τι απαντούν τα κόμματα της Αριστεράς στην πρωτοβουλία Σαμαρά

Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικές ανακοινώσεις τους, με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ για τη διεξαγωγή διακομματικής συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικές ανακοινώσεις τους, με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για τη διεξαγωγή διακομματικής συζήτησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Την πάγια θέση του υπέρ της απλής αναλογικής επαναλαμβάνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στην πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, για νέα διακομματική συζήτηση για το θέμα αυτό.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας, που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ».

Την αντίθεσή του με την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων, που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ προστίθεται ότι «πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή».