Skip to main content

Τι ενδιαφέρει τους Κινέζους να αγοράσουν στην Ελλάδα

Και κινεζικό ενδιαφέρον σημειώνεται για το 20% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) που βγαίνει προς πώληση από το ελληνικό δημόσιο.

Και κινεζικό ενδιαφέρον σημειώνεται για το 20% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) που βγαίνει προς πώληση από το ελληνικό δημόσιο. Η διερευνητική προσέγγιση έγινε, αλλά όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι μάλλον ατύχησε ή για την ακρίβεια, άργησε. Κι αυτό γιατί, «δύσκολα θα σπάσει οποιοσδήποτε τρίτος σε αυτό το deal». Ο ιδιώτης μέτοχος που ήδη βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας (ένα καναδικό fund, με Έλληνα partner) θέλει να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό. Οπότε, δύσκολα θα το χάσει. Το γεγονός πάντως είναι ενδεικτικό του αμείωτου κινεζικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε όλους τους διαθέσιμους κλάδους. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, μαζί με τις εταιρίες έρχονται στην χώρα μας και οι κινεζικές τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα;

Η Bank of China που αποφάσισε την λειτουργία του πρώτου (υπερ)καταστήματος της στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Οπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr, ήδη έχει βρει και το ακίνητο, που θα το φιλοξενήσει. Αναζητήθηκε εξαρχής στο κέντρο αποκλειστικά και βρέθηκε στην αρχή της Μεσογείων. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι ο κινέζος πρόεδρος Ξι που βρέθηκε στην χώρα μας το διήμερο 11 12 Νοεμβρίου δεν το ανακοίνωσε. Ισως επειδή δεν ήταν ακόμα έτοιμο, για να το εγκαινιάσει.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε τι η επίσκεψη Ξι έγινε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της κλειστής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Πρόκειται για την πρώτη από τον Φεβρουάριο του 2018, με ατζέντα που λέγεται ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα (δεν ανακοινώνεται ποτέ επίσημα). Λέγεται για παράδειγμα ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ και τα επεισόδια στο Χονγκ - Κονγκ, ως τον (πραγματικό) ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 40 χρόνια δεν είχε αργήσει ξανά τόσο πολύ (παραπάνω από ενάμιση χρόνο) να συνεδριάσει το συγκεκριμένο όργανο. Γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.