Skip to main content

Τι είπαν Ταχιάος, Ορφανός και Νοτοπούλου στο τηλεοπτικό debate

Απάντησαν για την καθαριότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις συγκοινωνίες, την ασφάλεια καθώς και για το Σκοπιανό.

Σε τηλεοπτικό debate για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης, Γιώργος Ορφανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Ταχιάος.

Οι τρεις υποψήφιοι μίλησαν στο Open TV και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7:00» κι απάντησαν σε ερωτήματα για την καθαριότητα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, για τις συγκοινωνίες, για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και για το Σκοπιανό.

Καθαριότητα και προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών

Για την Καθαριότητα ο κ. Ταχιάος επανέλαβε την θέση του ότι θα πρέπει να μπουν και ιδιώτες. Κι ανέλυσε πώς μπορεί να μπει κι ο ιδιωτικός φορέας σταδιακά. Η κ. Νοτοπούλου είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο, με ανακύκλωση και τόνισε ότι είναι αντίθετη με την είσοδο των ιδιωτών. Από την πλευρά του ο κ. Ορφανός τόνισε πως χρειάζεται μια καλύτερη διοικητική λειτουργία. Είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Να μπουν και οι πολίτες στη μάχη, να γίνει διαχωρισμός στην πηγή των απορριμμάτων, άρα κι ευκολότερη διαχείριση και ανακύκλωση.

Σκοπιανό, Συμφωνία των Πρεσπών και μακεδονικά προϊόντα

Ο κ. Ταχιάος τόνισε είπε πως «πιστεύω ότι είναι υπερτιμημένο το θέμα. Δεν υπάρχει απειλή από καμία πλευρά. Το μόνο που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργήσει ρήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και το κατάφερε. Πάντοτε η μεγάλη αγωνία ήταν τι θα γίνει με την ταυτότητα των εμπορικών σημάτων, που έμεινε άλυτο. Δεν είναι προνομιακή για την Ελλάδα η συμφωνία. Το μεγάλο σφάλμα είναι η αποδοχή ότι υπάρχει μια μακεδονική ταυτότητα».

Η κ. Νοτοπούλου υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι «λειτούργησε εντελώς αντίστροφα η συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι επωφελής συμφωνία, άλλοι έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Κάθε ιστορική συμφωνία κρίνεται σε ιστορικό χρόνο, θα κριθεί στο μέλλον».

Τέλος, ο κ. Ορφανός είπε ότι «είναι απαράδεκτη η συμφωνία με αρνητικά αποτελέσματα. Αφήνει κατάλοιπα για τις επόμενες γενιές. Δώσαμε όνομα, ιθαγένεια, εθνότητα, δεν πήραμε τίποτα. Τα μακεδονικά προϊόντα αμφισβητούνται. Πήγαν στην Κίνα ελληνικά κρασιά και ζήτησαν άδεια από τα Σκόπια για να τα πουλήσουν. Βασική μου σκέψη είναι η ίδρυση ψηφιακού μουσείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα συνδέει εσαεί τη Θεσσαλονίκη με τον Μέγα Αλέξανδρο και οποιαδήποτε αμφισβήτηση παγκόσμια να προσκρούει με την αλήθεια. Και οι πολίτες είναι αντίθετοι σ’ αυτή τη συμφωνία».

Συγκοινωνίες

Η κ. Νοτοπούλου είπε ότι «κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα, καθώς η Θεσσαλονίκη έγινε μια απέραντη τρύπα από τα έργα του Μετρό» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα μετρό κι έβαλε σε τάξη το χάος του ΟΑΣΘ». Ως μέτρα αντιμετώπισης μίλησε για «ηλεκτρονικό εισιτήριο και ψηφιοποίηση, καθώς κι ανάληψη ευθυνών του Δήμου» τονίζοντας ότι ο δήμος θα πρέπει να καθαρίσει καταρχάς τις λεωφοριολωρίδες.

Ο κ. Ορφανός είπε ότι «από τα 7 λεπτά που ήταν ο μ.ο. αναμονής πριν την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ έχουμε φτάσει στα 22 μ.ο. Η σκέψη μου είναι για το πώς θα διευκολύνω τη λειτουργία. Να φροντίσουμε να είναι ανοικτοί οι οδικοί άξονες, να γίνει διάνοιξη σε δρόμους, να γίνουν πάρκινγκ και να φτιάξουμε ένα κέντρο, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες στα φάναρια σε οδικούς άξονες που έχουν πρόβλημα. Σχέδιό μας είναι οι πολίτες να μην παίρνουν τα αυτοκίνητα στο κέντρο».

Ο  κ. Ταχιάος είπε ότι πιστεύει στην επένδυση στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Ακόμα κι αν γίνει το μετρό, θα αυξηθεί το επιβατικό κοινό. Θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός που θα αναδείξει ποιος θα είναι ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι των δημοσίων συγκοινωνιών».

Ασφάλεια

Ο κ. Ορφανός είπε ότι «είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών. Θα πρέπει η δημοτική αρχή να έχει παρέμβαση στην κεντρική εξουσία, να υπάρχει συνεργασία δημοτικής αστυνομίας κι ΕΛ.ΑΣ. να καθαρίσουμε τα σημεία που έχουν γίνει άβατο. Και βέβαια να συζητήσουμε το θέμα του Πανεπιστημίου, η διαδικασία του ασύλου έχει δημιουργήσει ένα ορμητήριο. Το πρώτο στοιχείο των αρμοδιοτήτων μας, είναι να φωτίσουμε την πόλη, να μπορεί ο καθένας να κυκλοφορήσει χωρίς να φοβάται».

Ο κ. Ταχιάος είπε ότι «το άσυλο είναι μία απίστευτη σαχλαμάρα, δεν θα πρέπει να συνεχίζεται. Είναι άλλοθι για την αστυνομία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που οδηγεί στην γκετοποίηση του Πανεπιστημίου. Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση επέμβαση της αστυνομίας».

Από την πλευρά της η κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης ασύλου. «Ζω στην Ροτόντα και βλέπω βελτίωση τα τελευταία τρία χρόνια, έχει ενισχυθεί η αστυνομία. Όμως χρειαζόμαστε και δημοτική αστυνομία».

 



Οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι, έκλεισαν το debate με μία τοποθέτηση: