Skip to main content

Τι πραγματικά συμβαίνει με τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Το σχέδιο τελεί υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση εδώ κι αρκετό καιρό. Τι προβλέπει; Την κατάργηση Οργανισμών του δημοσίου, τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου τομέα, καθώς και ευρύτερα Νομικών Προσ
Το σχέδιο τελεί υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση εδώ κι αρκετό καιρό. Τι προβλέπει; Την κατάργηση Οργανισμών του δημοσίου, τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου τομέα, καθώς και ευρύτερα Νομικών Προσώπων, που είτε υπολειτουργούν είτε έχουν υποπέσει σε αχρηστία. Οι πληροφορίες λένε ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στη σχετική λίστα με τα ονόματα αυτών των ΝΠΔΔ, τα οποία θα διαγραφούν από το χάρτη του δημοσίου. Όπως υποστηρίζονταν, μέχρι πρόσφατα, η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών και της περικοπής της σπατάλης. Όμως, τις τελευταίες ώρες υπάρχει και μια νέα διάσταση η οποία απειλεί να βάλει φωτιά στη δημόσια συζήτηση. Κι αυτό γιατί, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι θέσεις των υπάλληλων σε αυτούς τους οργανισμούς θα καταργηθούν επίσης. Οπότε θα χαθεί η μονιμότητα του χαρακτήρα τους.

Αργά χθες το βράδυ, σε επικοινωνία που είχε η Voria.gr με αρμόδια κυβερνητική πηγή, διευκρινίσθηκε ότι μπορεί μαζί με τους Οργανισμούς να καταργηθούν, πράγματι και οι θέσεις εργασίας, όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν «εκτός νυμφώνος». Δηλαδή, εν προκειμένω, εκτός δημοσίου. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι μετά την κατάργηση ή τη διάλυση των ΝΠΔΔ, οι υπάλληλοί τους να μεταγάγουν σε άλλες υπηρεσίες. Πάντως, όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, χθες το πρωί, έμειναν με πολλά ερωτηματικά «στο τέλος της ημέρας». Αν και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε με την αρχική του τοποθέτηση. Με ενδιαφέρον, τώρα, αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του θέματος.