Skip to main content

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο διάσωσης

Μπορεί η τελική απόφαση για τον τρόπο οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται στον αέρα, όμως οι απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες ενόψει της σημερινής απόφασης έχουν γίνει. Όπως π
Μπορεί η τελική απόφαση για τον τρόπο οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται στον αέρα, όμως οι απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες ενόψει της σημερινής απόφασης έχουν γίνει. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ξεκαθάρισαν τα ποσά τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει να δανειστεί στις αγορές, για να καλύψει τις λήξεις ομολογιών, δεν βρει τα κεφάλαια και κινδυνέψει με πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση, πρώτο θα παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα έχει άμεσα διαθέσιμο για τη χώρα μας το ποσό των 11 δισ. ευρώ. Μόνο που δεν θα το δώσει άπαξ, αλλά τμηματικά.

Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει η Ευρωζώνη, η οποία έχει διαθέσιμα περί τα 22 δισ. ευρώ. Κι αυτά θα διατεθούν τμηματικά, σε συνδυασμό με την τμηματική βοήθεια του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να δανειστεί περί τα 22 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι θα αφεθεί να τα αναζητήσει μόνη της από τις αγορές, με πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν παρ’ όλα αυτά δεν αντέξει, τότε θα τεθεί σε λειτουργία ο παραπάνω μηχανισμός, με την αναλογία που περιγράφηκε, προκειμένου να διασωθεί η χώρα από ενδεχόμενη πτώχευση. Επιπλέον μέτρα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειασθεί να ληφθούν, αρκεί να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.