Skip to main content

Τι ψάχνει ενεργειακά η Ουάσιγκτον στη Βόρειο Ελλάδα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τελικώς, έκανε πολύ «δουλίτσα», η οποία, ως επί το πλείστον, έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μπορεί το διάστημα από την τελευταία επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα να έχει μακρύνει, αυτό όμως δεν εμποδίζει διάφορες πολύ χρήσιμες και κρίσιμες λεπτομέρειες της να έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας. Και που οδηγούν; Στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τελικώς, έκανε πολύ «δουλίτσα», η οποία, ως επί το πλείστον, έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για ευνόητους λόγους κατά την εδώ παραμονή του.  

Αρκετή από αυτή μάλιστα έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, εκ των υστέρων αποδεικνύεται κομβική. Κι αυτό γιατί, τελικώς, έκρινε την τύχη:  

α) της κατασκευής του εκεί διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και  

β) την αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου.  

Μαθαίνουμε δε ότι μετά από αυτή έγιναν άλλες δυο – τρεις, το ίδιο ενδιαφέρουσες, συναντήσεις, στο κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών, με παρεμφερές αντικείμενο. Επίσης, εκ των υστέρων και πάλι, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη και η επίσκεψη του αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, που τον συνόδευε, σε διάφορες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Κι αυτό γιατί, για τις ΗΠΑ το μεγάλο στοίχημα στην ευρύτερη περιοχή είναι ενεργειακό – γεωστρατηγικό. Το καθαρά στρατιωτικό έχει πάψει εδώ και καιρό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του. Και φαίνεται αυτό τόσο στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα όσο και στην Αλεξανδρούπολη.