Skip to main content

Τι συμβαίνει με την Εθνική Τράπεζα και τη θυγατρική της στην Τουρκία

Η πώληση της Finansbank στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και η προσφορά από Κατάρ που προβληματίζει.

Επιμένουν οι πληροφορίες ότι η καλύτερη προσφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Εθνική Τράπεζα, για την τουρκική θυγατρική της, Finansbank, είναι κάτω από τα 3 δις ευρώ. Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το Κατάρ, το οποίο είναι και ο βασικός διεκδικητής του project. Η Αθήνα αφήνει να διαρρεύσει ότι υπό αυτούς τους όρους, πώληση δεν γίνεται, καθώς η μητρική τράπεζα αντι να βγει κερδισμένη από την πώληση, θα είναι η μεγάλη ζημιωμένη.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως η πώληση της Finansbank βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εθνικής, που κατέθεσε η διοίκηση της στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συνεπώς, θα γίνει ή για την ακρίβεια, θα πρέπει να γίνει. Και ως γνωστόν, η διοίκησή της την έχει ανακοινώσει, ενώ ξεκίνησε και η σχετική διαδικασία, με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε ρόλου συμβούλου πώλησης. Παρ' όλα αυτά, οι φήμες θέλουν την προσφορά του Κατάρ είναι κάτω και από τα 2,5 δις ευρώ (2,4 δις), γεγονός το οποίο κρατάει πίσω όλες τις εξελίξεις.

Αντιθέτως, ως γνωστόν, ολοκληρώθηκε και η τελευταία αύξηση κεφαλαίου, της μη συστημικής Τράπεζας Αττικής. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η διαδικασία θα «κλείσει» στο βασικό σενάριο, όπερ σημαίνει ότι θα συγκέντρωνε περί τα 550 – 570 εκατ ευρώ, με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), που είναι ο βασικός της μέτοχος, να καλύπτει πλήρως τις υποχρεώσεις του. Ο φιλόδοξος στόχος των 750 εκατ ευρώ, τελικώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχτεί. Πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα να έγινε μια ευρείας κλίμακας κινητοποίηση και από κυβερνητικής πλευράς, για την συγκέντρωση επιπλέον κεφαλαίων, που όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.