Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Ο Κολομβιανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχει περάσει αρκετούς μήνες στη χώρα μας, λέγοντας πως η ελληνική κουλτούρα τον επηρέασε.

Με τον πρόεδρο της Κολομβίας,  Ivan Duque Marquez, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μάλιστα, στην έναρξη της συνάντησης ο Κολομβιανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχει περάσει αρκετούς μήνες στη χώρα μας και σημείωσε στον πρωθυπουργό ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η εμπειρία του στην Ελλάδα τον επηρέασαν πολύ στη διαδρομή του.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια για την πατρίδα μας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Κολομβία.  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση.

Παράλληλα, η χώρα μας ζήτησε την υποστήριξη της Κολομβίας για την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμου μέλους ΣΑΗΕ (2025-2026).

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, με βάση τις αρχές του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανάγκης για πρόοδο και ευημερία στη Λατινική Αμερική. Εξέτασαν επίσης τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, πρώτα από την Κολομβία στην Ελλάδα και στη συνέχεια αντιστρόφως, για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας στη ναυτιλία, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ορίστηκαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ από την πλευρά της Κολομβίας ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Jose Manuel Restrepo Abondano.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ