Skip to main content

Τι θα λέει ο νόμος για τους δανειολήπτες

Ετοιμο είναι το νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών. Υπό προυποθέσεις, σε τρεις φάσεις, θα είναι δυνατή η μη αποπληρωμή ενός δανείου, ακόμη και στεγαστικού.
Το δεύτερο από τα νομοσχέδια άμεσης δράσης, που έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κι ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της είναι αυτό που έχει να κάνει με την προστασία των δανειοληπτών. Μολονότι λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του δεν έχουν γίνει γνωστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για παράδειγμα, για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν έχουν εισοδήματα για να αποπληρώσουν κανονικά τις δόσεις.  Κατά συνέπεια, πριν αποφασισθεί η ένταξη ενός υπόχρεου στην ευνοική ρύθμιση, θα προηγείται εξονυχιστικός έλεγχος του υποόχρεου και της πραγματικής οικονομικής του κατάστασης. Κι αυτό για να αποθαρυνθούν μαζικές αιτήσεις ένταξης στο νέο καθεστώς. Αλλες πληροφορίες, μάλιστα, διευκρινίζουν ότι η όλη δοκιμασία θα λαμβάνει χώρα σε τρεις φάσεις, ενώ ακόμα κι αν κάποιος κατορθώσει κι ενταχθεί στη ρύθμιση σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει το 10% της οφειλής.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στα στεγαστικά δάνεια η πιθανότερη πρόβλεψη θα κάνει λόγο για την αποπληρωμή ενός ποσοστού επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ακόμα κι αν ο υπόχρεος δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσει πλήρως την υποχρέωση του. Βεβαίως, ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι και το τι λέει η άλλη πλευρά, δηλαδή οι τράπεζες. Μέχρι και την Παρασκευή πάντως δεν είχε σημειωθεί επίσημη αντίδραση.