Skip to main content

Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο που ανακοινώνεται σήμερα

Νέοι συντελεστές, άνοιγμα επαγγελμάτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλο ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες.
Πακέτο φορολογικών μέτρων πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στο 48ωρο η κυβέρνηση. Σήμερα, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα δώσει το περίγραμμά τους, κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου, ενώ αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην εξειδίκευσή τους. Το ίδιο πακέτο θα περιλαμβάνει και νέο ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες, με βάση τα σημειώματα από κάθε υπουργείο που μελέτησε το οικονομικό επιτελείο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει με επιστολές που είχε στείλει σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης από την περασμένη Δευτέρα να του στείλουν τις προτάσεις τους για τις επιπλέον περικοπές, ανά τομέα δραστηριότητάς τους. Στις γκρίνιες που ακούσθηκαν επιβλήθηκε με ρητή εντολή το Μέγαρο Μαξίμου κι έτσι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έστειλαν τα σημειώματά τους. Με βάση αυτά πάρθηκαν και οι τελικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές αλλαγές, οι περισσότερες από αυτές βάζουν στο στόχαστρό τους τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Κι αυτό γιατί φέρεται να αποφασίσθηκε ότι ο συντελεστής 40% θα ισχύσει από τις 40.000 ευρώ και πάνω, ενώ υπάρχει η σκέψη για δηλώσεις άνω των 80.000 ή 100.000 ευρώ να ισχύσει ένας νέος συντελεστής, 45%. Επίσης, προωθείται η λύση της κατάργησης οργανισμών του δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που υπολειτουργούν, ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, όπου υπάρχει. Οι λεπτομέρειες του πακέτου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στις επόμενες ώρες.