Skip to main content

Τι θα σημάνει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Οι συμμαχίες εντός της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Ενέργειας συζητούν αύριο πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ οι Βρυξέλες καταθέτουν το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται προς μια απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, το οποίο πακέτο θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών μελών της ΕΕ και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει σταδιακή μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του 2022. 
Δεν αποκλείεται επίσης στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων να συζητηθεί το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθώς πληροφορίες θέλουν την Ε.Ε. να μεγαλώνει κι άλλο τη λίστα των ρωσικών τραπεζών που θα τεθούν εκτός συστήματος.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Ειδικά η Ουγγαρία παραμένει σθεναρά αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ είναι γνωστό μεταξύ των Ευρωπαίων πως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παραμένει ο καλύτερος σύμμαχος και φίλος του Πούτιν σε κάθε ευρωπαϊκή συνάντηση.