Skip to main content

Tσίπουρο με... Bitcoin στη Θεσσαλονίκη, η ελιά στη Χαλκιδική και ένα ερώτημα για την αγενή υπάλληλο του Λιμενικού

Πού μπορείτε να πληρώσετε με κρυπτονομίσματα στη Θεσσαλονίκη; Γιατί το Λιμενικό παραπέμπει δημοσιογράφους στη... Google; Tι προβλέπεται για τη φετινή παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική;

Ζορίζουν τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κάθε φορά που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που για να λυθούν ή να διευθετηθούν δεν αρκούν τα λεφτά. Χθες και σήμερα οι ηγέτες των «27» συζητούν στις Βρυξέλλες για θέματα άμυνας, με δύο αιχμές: Αφενός το Ουκρανικό και αφετέρου την ευρωπαϊκή άμυνα. Στο μεν Ουκρανικό τα αδιέξοδα ενός ατελείωτου πολέμου είναι προφανή, καθώς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται κανένα φως, καμία λύση δηλαδή, στο βάθος του τούνελ. Τα πράγματα σέρνονται και όλοι λίγο πολύ αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα και η στιγμή που οι εμπόλεμοι θα καθίσουν στο τραπέζι με βασικό θέμα διαπραγμάτευσης τι ποσοστό από την επικράτεια της Ουκρανίας το 2022 που ξεκίνησε ο πόλεμος θα «περάσει» οριστικά στη Ρωσία. Στη δε ευρωπαϊκή άμυνα, τόσο η επιθετικότητα του Πούτιν, όσο και η προοπτική επανάκαμψης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο υποχρεώνουν την ΕΕ να οργανώσει και αυτοδύναμη άμυνα, πέραν του ΝΑΤΟ. Διότι μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την ασφάλεια της Ευρώπης διά της αμυντικής θωράκισης εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ τόσο μέσω του ΝΑΤΟ, όσο και τη στρατιωτική τους παρουσία. Εάν ο Τραμπ εκλεγεί και βάλει -έστω εν μέρει- σε εφαρμογή τα σχέδιά του αυτά θα αλλάξουν. Επομένως όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί της ανάγκης να δημιουργήσει η Ευρώπη μια «πολεμική οικονομία» θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αναζητείται, λοιπόν, ο τρόπος, τα λεφτά και -κυρίως- η τεχνογνωσία.       

Τσίπουρο με… Bitcoin  

Παρότι πολλοί Θεσσαλονικείς παραμένουν αδιάφοροι, επιφυλακτικοί ή και φοβικοί για την απόκτηση ή τη χρήση του Bitcoin υπάρχουν και οι πιο… τολμηροί που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα στις καθημερινές τους συναλλαγές. Αρκεί να βρουν αποδέκτη. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, εκτός από το ATM κρυπρονομισμάτων σε cafe - bar στην οδό Μαρίας Κάλλας, αλλά και το κατάστημα στην οδό Δελφών, για τα οποία γράφαμε προχθες στο «Καφέ Αριστοτέλους» υπάρχει ένα κατάστημα το οποίο δέχεται να πληρωθεί με Bitcoin, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Το διαφημίζει, μάλιστα, στην είσοδο. Πρόκειται για ένα μεζεδοπωλείο στην οδό Ιασωνίδου, ένα από τα πιο γνωστά φοιτητικά στέκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου κάποιος μπορεί να πιεί τσιπουράκι -ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του- και να πληρώσει με κρυπτονόμισμα. Φυσικά η συντριπτική πλειονότητα των πελατών του πληρώνουν με μετρητά ή με τραπεζικές κάρτες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι -λίγοι είναι οι αλήθεια- που τα… ακουμπάνε σε Bitcoin, η αξία του οποίου μέσα στο 2024 -παρά τις απώλειες των τελευταίων ημερών- έχει ανέβει αρκετά.

Image

 

 

Το Λιμενικό, η αγενής υπάλληλος και η... Google

Οι δημοσιογράφοι δεν βγάζουν τις ειδήσεις από το μυαλό τους -κατά κανόνα τουλάχιστον-, ούτε μπορούν να είναι παντογνώστες. Κάπως έτσι πέρα από τις προσωπικές πηγές που εμπιστεύεται ο καθένας, τα γραφεία Τύπου φορέων είναι μία πολύτιμη δεξαμενή ενημέρωσης, προκειμένου η είδηση να συνταχθεί σωστά και να φτάσει με εγκυρότητα στο κοινό. Τι γίνεται όμως όταν τα ίδια τα γραφεία Τύπου ακυρώνουν τον ρόλο τους, φροντίζοντας παράλληλα να υποτιμούν και τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων;

«....Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, βεβαιώθηκε στον ιδιοκτήτη του Α/Κ σκάφους μία παράβαση του άρθρου 8 της Υ.Α. 1750/32219, ενώ το σύνολο των αλιευμάτων, φυλάσσονται σε ψυκτικό θάλαμο προκειμένου να διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα», ανέφερε μία ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που εκδόθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Μιας, λοιπόν, και είναι εύλογο ως δημοσιογράφοι να μην γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα άρθρα κάθε υπουργικής απόφασης -το ίδιο και οι αναγνώστες-, απευθυνθήκαμε, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, στο εν λόγω γραφείο για να μάθουμε ποια ήταν η συγκεκριμένη παράβαση και τι πρόβλημα υπήρχε τελικά με τα ψάρια που κατασχέθηκαν. Η απάντηση ήταν απλή, κοφτή και άκρως ειρωνική. «Γι’ αυτό τα γράφουμε έτσι. Για να το googlάρετε και να το βρείτε»! Αφού ευχαριστήσαμε τη φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής -βλέπετε υπάρχει και κάτι που λέγεται αγωγή- googlάραμε, ψάξαμε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν κάτι το ασαφές. Ως εκ τούτου η είδηση της παράβασης στην Ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας έφτασε στους αναγνώστες, χωρίς την απαραίτητη σαφήνεια και καθαρότητα.

Διότι μπορεί η αναζήτηση στο Διαδίκτυο να είναι για έναν δημοσιογράφο τόσο συχνή όσο ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αλλά προς το παρόν εκεί, στον Παγκόσμιο Ιστό, δεν υπάρχουν όλα! Συχνά η διασταύρωση και η διευκρίνιση μιας είδησης από ζωντανή πηγή που ξέρει το θέμα είναι αναγκαία, αλλά και καθοριστική για την ενημέρωση. Στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να ελπίζουμε -αν και δεν θα μας παρεξηγήσει κανείς εάν αμφιβάλλουμε- ότι η υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας κλπ. που απάντησε στην κλήση, γνώριζε όντως σε ποια παράβαση αναφερόταν η ανακοίνωση και απλώς βαρέθηκε να εξηγήσει. Μήπως, λοιπόν, λόγοι άγνοιας την οδήγησαν να μας… αποπάρει για να βγει από τη δύσκολη θέση; Αν συνέβη αυτό, τότε εκτός από αγενής η στάση της ήταν και αυτονόητα αντιεπαγγελματική.  


Η ελιά στη Χαλκιδική  

Η περσινή καταστροφική χρόνια για την ελιά στη Χαλκιδική έφερε πονοκεφάλους σε καλλιεργητές και μεταποιητές, αφού η ακαρπία έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%. Το κακό όμως πέρασε και τώρα αυτό που περιμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι να δουν τι θα γίνει φέτος.

Από την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν σχετικά καλά. Αυτήν την περίοδο βγαίνουν τα φυλλώματα στα δέντρα και η εικόνα είναι θετική. Όπως λένε οι αγρότες, άλλωστε, τα δέντρα από την περσινή ακαρπία είναι… ξεκούραστα και γι’ αυτό πολλοί περιμένουν αισθητά καλύτερη απόδοση από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το φύλλωμα, λοιπόν, φέρνει αισιοδοξία, αλλά μάλλον πρέπει ακόμη να κρατάμε μικρό καλάθι ή… τελάρο, αφού πολλά θα δείξει η ανθοφορία. Κι ακόμη περισσότερα η κρισιμότερη περίοδος της καρπόδεσης, που θα δώσει και την ελιά στην τελική της μορφή.