Skip to main content

Τιμές Βαλκανίων στα ακίνητα της «Ευρωπαίας» Θεσσαλονίκης

Η πλειονότητα των επίδοξων αγοραστών από τα Βαλκάνια αναζητούν διαμέρισμα στο κέντρο - Η σύγκριση τιμών της Θεσσαλονίκης με άλλες βαλκανικές πόλεις

Πραγματικότητα το... βαλκανικό όνειρο που επιτάσσει απόκτηση κατοικίας επί ελληνικού εδάφους και δη στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μεγαλύτερης εγγύτητας προς τη Νοτιανατολική Ευρώπη, κάνουν ολοένα και περισσότεροι Σέρβοι και Βούλγαροι.

Οι ιδιαίτερα προσιτές τιμές που πωλούνται τα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για «σκοτωμένα» ακίνητα, αποτελούν το διαβάτηριο για την υλοποίηση του ονείρου των γειτόνων μας, που, πλέον, αρχίζει, όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς της πόλης, να γίνεται τάση.

«Στο παρελθόν είχαμε, στη Θεσσαλονίκη, αγοροπωλησίες οικονομικών ακινήτων από βαλκάνιους. Οι περισσότερες συναλλαγές ήταν στα 50.000 με 60.000 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ενδιαφέρον από Σέρβους και Βαλκάνιους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα και από 100.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν ένα διαμέρισμα. Ενδιαφέρον, με αντίστοιχα ποσά, υπάρχει και για τη Χαλκιδική και δη το πρώτο πόδι» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.   

Για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές η Θεσσαλονίκη είναι μία προσφιλής επιλογή, καθώς, για τους περισσότερους είναι ένας προορισμός που έχουν επισκεφθεί κατ΄επανάληψη και τους ελκύει.

Η πλειονότητα αναζητά διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης αλλά δεν αποκλείει και άλλες περιοχές αν δεν κατορθώσει να βρει αυτό που επιθυμεί.

H μέση τιμή που ζητούν να είναι το διαμέρισμα είναι από 800 έως 1.200 ευρώ, μάξιμουμ τα 1.500 ευρώ. τιμές στις οποίες οι ενδιαφεμόνοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν ακίνητα και μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια. Όπως λένε, δε, γνώστες της αγοράς οι επενδυτές είναι όλων των ηλικιών και βλέπουν την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, τόσο σαν μία καλή επένδυση, σε ένα σταθερό γεωπολιτικά περιβάλλον, όσο και σαν μία καλή ευκαιρία να αποκτήσουν μία δεύτερη κατοικία για τα Σαββατοκύριακα, ή τις ημέρες που θα θελήσουν να ξεφύγουν από τις πόλεις στις οποίες ζουν.

Υπάρχουν βέβαια και επενδυτές από την Κωνσταντινούπολη και το Ισραήλ που αφού απέκτησαν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές θεώρησαν ότι οι τιμές είχαν φτάσει στο ανώτερο σημείο αρχίζουν να κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη, που πλέον αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη περιοχή στην αγορά ακινήτων.

Πόσο πάει το τμ στις γειτονικές μας χώρες;

Βουλγαρία

Η πιο δυνατή αγορά της Βουλγαρίας είναι φυσικά αυτή της πρωτεύουσας της. Η τιμή του τμ στη Σόφια αγγίζει τα  1.000 ευρώ. Συνήθως τα διαμερίσματα πωλούνται από τα σχέδια, τακτική που ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης.

Στο Πλόβντιβ, στο Μπουργκάς, στο Ρούσε και στο Πλέβεν η μέση τιμή του τμ είναι στα 750, στη Βάρνα στα 900, ενώ στη Στάρα Ζαγκόρα στα 550 ευρώ.

Σερβία

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δίνει όπως όλα δείνχουν «φτερά» στις τιμές των ακινήτων καθώς η μέση τιμή του τμ στο Βελιγράδι αγγίζει τα 1.500 ευρώ, ενώ στα νεόδμητα η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ. «Το σημερινό ενδιαφέρον για την αγορά διαμερισμάτων είναι αποτέλεσμα της "ανάρρωσης" της οικονομίας, που κι αυτή με τη σειρά της οφείλεται στο γεγονός ότι επενδύονται κεφάλαια στον τομέα των ακινήτων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Atrium Consulting, Roman Klott, στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Σκόπια

Από 700 έως 1.200 ευρώ το τμ κυμαίνονται οι τιμές του τμ στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, τιμές αντίστοιχες με αυτές της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές το ενδιαφέρον των Σκοπιανών μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτήθηκε με αποτέλεσμα κάτοικοι της γειτονικής χώρας να έχουν αγοράσει αρκετά ακίνητα στην Περαία Θεσσαλονίκης, σε τιμές εξωφρενικά χαμηλές (ακόμη και 400 ευρώ ανά τμ.). Οι «σκοτωμένες» τιμές, ήταν απόρροια της προσπάθειας των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από τη φορολόγηση. Πάντως αν και ελάχιστες περιπτώσεις δεν λείπουν και οι Σκοπιανοί που επένδυσαν σε ακίνητα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική περίπτωση ακινήτου στην παλιά παραλία που πωλήθηκε προς 1,5 εκατ. ευρώ.   

Αλβανία

Η Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσα από το ίντερνετ και ειδικές τουριστικές σελίδες. Οι καλές τιμές προσελκύουν όλο και περισσότερους επενδυτές. Μια εξοχική κατοικία κυμαίνεται από 30.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ στο κέντρο των Τιράνων η τιμή του τμ είναι περί τα 600 ευρώ.

Ρουμανία

Στο Βουκουρέστι, η μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων  αγγίζει τα 1.150  ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη Cluj-Napoca, τη δεύτερη πυκνοκατοικημένη πόλη στη Ρουμανία, οι τιμές των διαμερισμάτων αγγίζουν τα 1.230 ευρώ ανά τμ, ενώ στην Τιμισοάρα, η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων είναι στα  1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Η περίπτωση της Τουρκίας

Επιλογή για όλα τα βαλάντια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν οι ειδικές περιπτώσεις όπως αυτές των παλιών αρχοντικών στις όχθες του Βοσπόρου και στα Πριγκηποννήσια, για τα οποία, όμως, τα ποσά που ζητούνται είναι υπερβολικά και μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ. Εν προκειμένω, το target group για τα εν λόγω ακίνητα είναι περιορισμένο. Για όποιον παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, τα εν λόγω ακίνητα εκτείνονται κυρίως σε μια παραθαλάσσια έκταση πλησίον της γέφυρας, που ενώνει την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και πωλούνται από τους κατόχους τους, τόσο λόγω των υψηλών εξόδων συντήρησής τους (υγρασία και μεγάλη ηλικία κατασκευής), όσο και γιατί επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ανοδική τάση της αγοράς κατοικίας.

Τα παλιά διαμερίσματα 30 - 40 ετών, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης πωλούνται αποο 1.000 - 1.500 ευρώ/τ. μ. περίπου, ενώ τα νεόδμητα ξεκινούν από 1.700 ευρώ.