Skip to main content

Την κατάργηση του ΚΒΣ ζητεί η ΕΣΕΕ

Την έναρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Την έναρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

«Θεωρούμε απαραίτητο να παρακαμφθούν με κάθε τρόπο γραφειοκρατικές διαδικασίες και κάθε πρόσθετο βάρος που δυσκολεύει την ύπαρξη των επιχειρήσεων και συντομεύει τη διάρκειά τους με όλα τα δυσμενή για την οικονομία επακόλουθα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

«Η σκοπιμότητα της δημιουργίας του Κ.Β.Σ. το 1952 αφορούσε στην προσπάθεια να μπει μία τάξη στην αγορά, κυρίως ως προς την εμφάνιση των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, ως βάση φορολόγησης των τελευταίων, η οποία είχε εν τέλει επιτυχή έκβαση, συμπληρώνει και υποστηρίζει πως «τώρα πλέον η κατάργησή του είναι επιβεβλημένη».

Εξηγεί πως «συνιστά ένα επώδυνο γραφειοκρατικό βάρος με τα πολλαπλά βιβλία και στοιχεία και ένα πρόσθετο άγχος για τον επιτηδευματία».

«Η παραμικρή παρατυπία, παράλειψη ή ανακρίβεια είναι ικανή να κρίνει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία αναληθή και να οδηγήσει στον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών με εξω-λογιστικό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κύρια μέριμνα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των διαφυγόντων εσόδων του δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση του Κ.Β.Σ. αλλά στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων μέσω της συρρίκνωσης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, της ελάφρυνσης από κυρώσεις για ανύπαρκτες ή επουσιώδεις παραβάσεις και της εν γένει καλοπροαίρετης προσέγγισης του Κράτους στον χειμαζόμενο επιχειρηματία», προσθέτει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Για τη μετά τον ΚΒΣ εποχή, η ΕΣΕΕ προτείνει τα ακόλουθα:

Προσδιορισμός, στο ελάχιστο παραδεκτό, των βιβλίων και των στοιχείων που πρέπει να τηρούνται από τους επιτηδευματίες για προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών και εμφάνιση πληροφοριών για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της επιχείρησης γενικά.

Τήρηση των Βιβλίων με διπλογραφική μέθοδο και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Μηχανογράφηση παντού, στην τήρηση βιβλίων, στην έκδοση στοιχείων, στην υποβολή καταστάσεων και δηλώσεων.

Οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος κ.λπ. να περιοριστούν στο ελάχιστο και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Άμεση ενημέρωση του Κεντρικού Υπολογιστή του Δημοσίου, σε κάθε συναλλαγή και ως προς τον εισπραττόμενο και καταβαλλόμενο ΦΠΑ και ενημέρωση για το ύψος των συναλλαγών γενικά κάθε επιχειρηματία με βάση τον ΑΦΜ.

Αναθεώρηση ευθυνών και υποχρεώσεων των λογιστών και συγκεκριμένα:

Ο ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής, αλλά και ο μισθωτός να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με τον ελεγκτή – λογιστή.

Να εκπροσωπεί την επιχείρηση στις Δ.Ο.Υ., στα ΕΛ.ΚΕ, στα διοικητικά δικαστήρια και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Να τηρεί τα βιβλία του πελάτη στο γραφείο του, ενώ θα είναι δυνατή η άμεση λήψη πληροφοριών ηλεκτρονικά από τους επιχειρηματίες.

Να υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κάθε επιχείρησης.

Να είναι συνυπεύθυνος και να υφίσταται σοβαρές κυρώσεις σε κάθε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι καθοδήγησε και παρέσυρε τον επιτηδευματία σε φοροδιαφυγή.

Να είναι εκπρόσωπος της επιχείρησης και να απαλλάσσει τον νόμιμο εκπρόσωπό της από κάθε επαφή του με την ελεγκτική υπηρεσία.

Να μην εξαιρείται κανείς έμπορος από την διαδικασία τήρησης των ελάχιστων απαραιτήτων βιβλίων και στοιχείων.

Ως απαραίτητα βιβλία κρίνονται τα ημερολόγια απογραφών, ισολογισμού, Γενικό Καθολικό, Αναλυτικά Καθολικά.

Ως απαραίτητα στοιχεία κρίνονται τα τιμολόγια εσόδων, αμοιβών, αποδείξεις λιανικής πώλησης, φορτωτικές για μεταφορές, δελτία αποστολής, αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών .

Σε ιδιαίτερο άρθρο του Εμπορικού Νόμου ή σε ειδικό νομοθέτημα να περιληφθούν ορισμένες διατάξεις περί Εμπορικών βιβλίων και στοιχείων.