Skip to main content

Την Κυριακή 18 Μαρτίου η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα φυτευτούν περίπου 50.000 ελαιόδεντρα στο πάρκο μνήμης δίπλα στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο, «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου».  

Η πορεία θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11.00 από την Πλατεία Ελευθερίας με τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρνενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018 και διοργανώνονται από τον δήμο, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ.

Φέτος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η διοργάνωση έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τη δημοτική αρχή, καθώς πραγματοποιείται με φόντο τις εξελίξεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Μητροπολιτικό Πάρκο. «Για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σίγουρα υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα, αφού μετά από τόσα χρόνια έχουμε απτά αποτελέσματα με το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τη χρηματοδότησή του και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για το Μητροπολιτικό Πάρκο σε έκταση της ΓΑΙΟΣΕ», επισήμανε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα φυτευτούν περίπου 50.000 ελαιόδεντρα στο πάρκο μνήμης δίπλα στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ πρόσθεσε ότι ωριμάζει και η ιδέα για να χτιστεί το Εβραϊκό σχολείο της πόλης.

Όπως σημείωσε, ο δήμος αγκάλιασε από την αρχή αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς, όπως ανέφερε, «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον, εάν δεν ξέρεις το παρελθόν σου». «Αποφασίσαμε σιγά σιγά να αναδεικνύουμε την εβραϊκή ταυτότητα της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να αλλάζουν ονόματα των δρόμων. Αφορμή η έγκριση από την ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης της απόφασης της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να αποκαθηλωθεί από δρόμο της πόλης το όνομα του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου. Ο δρόμος αναμένεται να μετονομαστεί σε Αλβέρτου Ναρ, γόνο θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Όπως είπε, ο κ.Μπουτάρης, θα μείνει η παλιά πλάκα στην οποία θα διαγράφεται το παλιό όνομα και θα μπει καινούργια. Πρόσθεσε, ότι οι ιστορικές μνήμες δεν διαγράφονται.

«Το ΑΠΘ είναι στενά συνδεδεμένο ιστορικά με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, καθώς εκατοντάδες Εβραίοι φοιτητές σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 80, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην περίοδο ΄43- ΄44», σημείωσε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης. Υπενθύμισε ότι το ΑΠΘ προχώρησε στην ίδρυση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών, η οποία από φέτος θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος. Ανακοίνωσε ότι το Αριστοτέλειο διοργανώνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου μια εκδήλωση στην αίθουσα τελετών, ενώ όλες οι ανθρωποιστορίες των Εβραίων φοιτητών που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση θα αποτελέσουν ένα λεύκωμα.  

Η πόλη θέλει να αρχίζει να γνωρίζει περισσότερο το παρελθόν της σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά. «Οι εκδηλώσεις και η πορεία έρχεται να τονίζει την ανάγκη επιμονής σε τέτοιες δράσεις. Δεν είναι μόνο υποχρέωση στους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά πράξη σεβασμού στη μνήμη τους και στην ίδια την πόλη και την ιστορία της», τόνισε.

Ως πρόσκληση ιστορικής αυτογνωσίας χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ο Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε στη συνέντευξη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Ειναι μια πρόσκληση αυτογνωσίας ιστορικής σε μια εποχή όπου η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αφήνει το αποτύπωμά της ιδιαίτερα στους νεότερους ανθρώπους», δήλωσε.