Skip to main content

Την κούρσα ανόδου συνεχίζει το spread

Διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ σπάει η τιμή του spread, καθώς πριν λίγο ανήλθε στις 456 μ.β. που αποτελεί νέο υψηλό 12ετίας. Στο κενό όλες οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης.
Διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ σπάει η διαφορά απόδοσης στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, καθώς πριν λίγο ανήλθε στις 456 μ.β. που αποτελεί νέο υψηλό 12ετίας.

 Οι καθυστερημένες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στις «επιθέσεις», αλλά και τα στόματα των αξιωματούχων που δυσκολεύονται να μείνουν κλειστά, πλήττουν ανεπανόρθωτα την ικανότητα της χώρας να δανείζεται στις διεθνείς αγορές, καθιστώντας απαγορευτική πλέον την όποια προσπάθεια άντλησης ρευστότητας.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αφορμή την επανενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς η προσφυγή των τραπεζών στο πακέτο στήριξης ερμηνεύτηκε ως «αδυναμία» να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους στις αγορές.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ να εξευμενίσουν τις αγοράς φαίνεται να πέφτουν στο κενό, αφού το spread όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας εχθές σε τηλεοπτικό σταθμό επανέλαβε ότι δεν περιμένει γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads, αποδίδοντας την άνοδο του spread στην καχυποψία των αγορών γύρω από τη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: 14:05