Skip to main content

Τις επιχειρηματικές τους ιδέες παρουσίασαν νέοι και νέες στη Βουλγαρία σε αποστολή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Επιτυχής ήταν η πρώτη επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε η ΑΖΚ στο πλαίσιο του έργου CoWorking

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, η συνάντηση επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του έργου CoWorking -“Promotion entrepreneurship by supporting promising innovative ideas through pre-incubating mechanisms”, τμήμα  του Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014 -2020.

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως επικεφαλής εταίρος του έργου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kardjali της Βουλγαρίας. Συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της ΑΖΚ, κ. Κώστας Τραμαντζάς, ο Σύμβουλος του Έργου, κ. Γιάννης Αναστασιάδης από την εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης «Ειδήμων», η κ. Βίκυ Σαμαρτζή, εκπρόσωπος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ, εκπρόσωποι των φορέων University οf National and World Economy και National Company Industrial Zones PLC. -εταίροι του έργου από την πλευρά της Βουλγαρίας, καθώς και εκπαιδευόμενοι του προγράμματος -νέοι, φερέλπιδες επιχειρηματίες, οι οποίοι παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. 

Ενδεικτικά, η ιδέα που παρουσίασε η κ. Μαρία Μπότσογλου αφορά στη διερεύνηση δυνατοτήτων αναγκών ατόμων με αναπηρίες και ατόμων που κινδυνεύουν με αποκλεισμό, μέσω υπηρεσιών που θα παρέχονται  δια ζώσης  ή διαδικτυακά  με στόχο: στην πρώτη περίπτωση, με τη βοήθεια  ψυχομετρικών τεστ αξιολόγησης προσωπικότητας και τεστ δεξιοτήτων να  εντοπίζεται το επάγγελμά που τους ταιριάζει, ενώ στη δεύτερη, ανάλογα με την υπάρχουσα εμπειρία, τα άτομα θα επαναπροωθούνται σε ανάλογη εργασία. 

Οι κ.κ. Μηνάς Ναλτσίδης και ΜανώληςΑθανασόπουλος περιέγραψαν το project τους με την ονομασία Hapteron: μια υβριδική κυβερνο-φυσική πλατφόρμα που λειτουργεί ως σύστημα υποστήριξης αποφάσεων & μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για την υγεία των συστημάτων κίνησης πλοίων, μέσω της αξιοποίησης έξυπνων αισθητήρων IoT.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καγγελίδης, παρουσίασε ένα επιχειρηματικό μοντέλο live-streaming καναλιού στο διαδίκτυο με την ονομασία OPAnetwork, στο οποίο θα ανεβάζει περιεχόμενο τέχνης, κυρίως, σε πλατφόρμες όπως YouTube, twitch, TROVO, tiktok και άλλες. 

Μετά από κάθε παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους εκπροσώπους των εταίρων και το κοινό. 

Το έργο CoWorking υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών  μέσω της εγκαθίδρυσης υποστηρικτικών μηχανισμών προθερμοκοίτισης επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο του έργου λειτουργεί ένα Εργαλείο Διάγνωσης Επιχειρηματικής Ιδέας και ένας ολιστικός μηχανισμός επιτάχυνσης, που περιλαμβάνει εξατομικευμένη εκπαίδευση  και υποστήριξη καθοδήγησης και κατάρτισης. 

Σε συνέχεια των δράσεων του έργου και με στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και των συνεργειών μεταξύ των επιχειρηματικών κλάδων των δύο γειτονικών χωρών,  η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προετοιμάζει και δεύτερη επιχειρηματική αποστολή, αυτή τη φορά Βουλγάρων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, η οποία θα ακολουθήσει σύντομα.