Skip to main content

ΤΜΕΔΕ: Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του τεχνικού κόσμου

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 δείχνουν την επόμενη μέρα - Το ΤΜΕΔΕ βγαίνει μπροστά με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και έμφαση στις μικροχρηματοδοτήσεις στηρίζοντας τον τεχνικό κλάδο

Τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του ΤΜΕΔΕ και τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στη στήριξη του τεχνικού κλάδου επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το Ταμείο για τη χρήση του 2022.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης στην πραγματική οικονομία, τα EBIΤDA (λειτουργική κερδοφορία) του ΤΜΕΔΕ το 2022 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 175%, φθάνοντας τα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Εκπληρώνοντας τον εγγυοδοτικό του ρόλο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, το ΤΜΕΔΕ, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Μακέδου, σημείωσε θεαματική αύξηση, κατά 60,6% στο επίπεδο του ύψους κεφαλαίων των νέων εγγυητικών καλής εκτέλεσης, διατηρώντας, παράλληλα, σταθερό το πλήθος των νέων εγγυητικών επιστολών, γεγονός που αναμένεται να έχει ισχυρή θετική επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του στρατηγικής, το ΤΜΕΔΕ προχώρησε εντός της χρήσης 2022 σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες χρήσεις του από τη διαφοροποίηση της επένδυσης στην Attica Bank, συνεχίζοντας ωστόσο να στηρίζει ενεργά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, προσδοκώντας την διεύρυνση της αξίας της επένδυσής του.

Στην πρώτη γραμμή των μικροχρηματοδοτήσεων

Σε μια έντονα ανταγωνιστική εποχή, μεγάλης κινητικότητας, οι προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο άρα και για το ΤΜΕΔΕ είναι συνεχείς. Οι μικρές κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα αλλά συχνά πέφτουν πάνω σε... τοίχο. Την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει το Ταμείο που από τον Ιούνιο του 2023 έθεσε σε πλήρη λειτουργία την «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», χορηγώντας μικροδάνεια ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ με μηδενικά έξοδα, σε νέους επιστήμονες, startups επιχειρήσεις και μικρές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας της, εκταμιεύτηκαν περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 150 επαγγελματίες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου. Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions είναι η πρώτη αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων θεσμικού φορέα στη χώρα, παρέχοντας, μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας, ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι

Επιπλέον, το ΤΜΕΔΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση μέχρι το τέλος του 2024, αλλά και την αναβάθμιση του προγράμματος δανειοδότησης, μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ». Διατηρώντας τους ίδιους ευνοϊκούς όρους, προχώρησε ταυτόχρονα και στον διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να λαμβάνει κάθε δικαιούχος μέσω τραπεζικού δανεισμού, το οποίο ανέρχεται πλέον στις 400.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Το Ταμείο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Ταμείου, στόχος του ΤΜΕΔΕ είναι η ενίσχυση του πιστοδοτικού του ρόλου, η ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων εταιρειών του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και η δημιουργία υπεραξιών, με σταθερό γνώμονα τη στήριξη του τεχνικού κλάδου της χώρας.