Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
x

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αισιοδοξία αλλά και «καμπανάκι» από ξενοδόχους για εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου - Πρόταση για καθιέρωση "Λευκής Εβδομάδας" στα σχολεία

Αισιόδοξα είναι μέχρι στιγμής τα μηνύματα για τους ξενοδόχους ενόψει των Χριστουγέννων. Οι πληρότητες αγγίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, το 80%, ενώ η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Ανοδικά κινούνται οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ΠΟΞ, το κλίμα είναι θετικό και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των γιορτών μέρες, όπου υπάρχουν αρκετά κενά δωμάτια.

Τα σκήπτρα, πάντως, στις προτιμήσεις των τουριστών κρατούν οι προορισμοί όπου έχουν στηθεί θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα για οικογενειακές αποδράσεις. Την ίδια ώρα η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα με τους ξενοδόχους να προσδοκούν αλλαγή των καιρικών συνθηκών για να υπάρξει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.  

Στο 100% η πληρότητα στα Τρίκαλα

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμα καλύτερο είναι στα Τρίκαλα όπου οι πληρότητες έχουν φθάσει στο ανώτερο σημείο και ίδια φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
 
Στα Καλάβρυτα, η πληρότητα των ξενοδοχείων για τα Χριστούγεννα προσεγγίζει το 100%, για την Πρωτοχρονιά φτάνουν στο 80%, ενώ για τα Φώτα στο 65-70%.

Στην Ημαθία, τη Δράμα και την Αρκαδία οι πληρότητες κυμαίνονται για τα Χριστούγεννα κοντά στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα καταφέρουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες κυρίως επισκέπτες. Στα Ιωάννινα τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες αγγίζουν ήδη το 70%.

Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%. Για την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.  

Στη Μαγνησία, στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι αρκετά καλή η κίνηση για τα Χριστούγεννα, ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα. Ειδικά ο Βόλος εμφανίζει μεγάλες πληρότητες έως και τις 8 Ιανουαρίου.

Καμπανάκι από την ΠΟΞ

Παρά πάντως τα αισιόδοξα μηνύματα η ΠΟΞ "χτυπά" το δικό της "καμπανάκι", καθώς στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρυσμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές. Για το λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της "Λευκής Εβδομάδας" στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν "ανάσα" οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας.
 
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «δεν αρκεί από μόνη της η νομοθεσία για το θεματικό τουρισμό και θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά  των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες. Το ζήτημα είναι "τι κάνουμε στην πράξη" και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παραξενοδοχία. Τα παραπάνω έχουν γίνει "θηλιά στο λαιμό" για πολλές  ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες για να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».

Χαμόγελα στη Θεσσαλονίκη

Γενναιόδωρος φαίνεται να είναι ο Άι Βασίλης και τη φετινή χρονιά για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης καθώς οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δείχνουν πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης την Πρωτοχρονιά θα αγγίξει το 85-90%. Πιο ‘ασθενική’ είναι η εικόνα για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ωστόσο, όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς η Θεσσαλονίκη τα τελευταία αναδεικνύεται σε δημοφιλή προορισμό κατά κύριο λόγο για την Πρωτοχρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες την επιλέγουν για να  απολαύσουν τις ομορφιές και τη γαστρονομία της. Φέτος η πλειονότητα των τουριστών που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά είναι Βαλκάνιοι.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ