Skip to main content

Από ατμομηχανή των Βαλκανίων... αναπαυτήριο της Βαλκανικής

Η σκληρή κομματικοποίηση της ΕΡΤ, η στήριξη του Έντι Ράμα από τον διεθνή παράγοντα και η παρέλαση των Αλβανών στο Μανχάταν.

Σκοπιανοί, Σέρβοι και Βούλγαροι σαρώνουν τις μεταχειρισμένες, σε προσιτή τιμή, κατοικίες που βρίσκονται σε Περαία, Αγία Τριάδα και Νέους Επιβάτες, έγραψε χθες η Voria.gr (δείτε εδώ). Εκεί που μας διαβεβαίωναν ότι ήμαστε η ατμομηχανή των Βαλκανίων, γίναμε το αναπαυτήριο της Βαλκανικής. Πολυπολιτισμό δεν θέλαμε;

Τελεσίγραφο έστειλε στους βουλευτές του που σπάνε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ ο απερχόμενος πρωθυπουργός, απειλώντας τους ότι όποιος συμμετάσχει σε εκπομπές του καναλιού τίθεται αυτομάτως εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, με αφορμή την οργή που υπήρξε στην Κουμουνδούρου, από την απόφαση δύο βουλευτών του κόμματος να σπάσουν το εμπάργκο και να συμμετάσχουν στις εκπομπές του καναλιού.

Τι να τους κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τους ιδιωτικούς σταθμούς, αφού έχει την ΕΡΤ; Συγγενείς, φίλοι και εργαζόμενοι βλέπουν τις εκπομπές της. Ελπίζεται να μπει φραγμός στην κομματικοποίηση του Συριζαίικου μαγαζιού μετά από ένα μήνα, αν και δεν το βλέπω.

Δεν τους αρκεί ότι τα πήραν όλα, θέλουν και άλλα οι Σλάβοι των Σκοπίων. Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι εάν ο Μητσοτάκης ανοίξει το θέμα (της Συμφωνίας των Πρεσπών) θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να επαναδιαπραγματευθούμε τη Συμφωνία.

Αλλά, υποστηρίζει, «όχι όπως την μονοπώλησε το δίδυμο Ζάεφ- Ντιμίτροφ, αλλά με μια πραγματικά σοβαρή ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα φέρουν μόνο μια προστιθέμενη αξία σε αυτόν τον λαό και αυτήν τη χώρα, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων».

Όπως έγραψε το κυριακάτικο ΒΗΜΑ, οι Αμερικανοί θα αναλάβουν το κόστος ανέλκυσης βυθισμένου πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που θα διευκολύνει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πολεμικών σκαφών και τη διοχέτευση δυνάμεων προς Βορρά και Μαύρη Θάλασσα. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ πήραν στα σοβαρά την υπόθεση του λιμανιού.

Στις 8 Ιουνίου στο Μανχάταν πραγματοποιήθηκε η "παρέλαση των Αλβανών 2019", όπου ο κύριος στόχος ήταν η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Αλβανών που ζουν στη Διασπορά. Ο σύλλογος "Albanian Roots" διοργάνωσε την παρέλαση, η οποία αφιερώθηκε στη λεγόμενη "τσαμουριά", στην 75η επέτειο της φυγής τους από την Ελλάδα. Μάλιστα είχαν και τον καθορισμό της τσαμουριάς σε γιγαντοαφίσα που βρίσκεται στην επικράτεια της Ελλάδας.

Ο κακός χαμός στην Αλβανία. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της χώρας και θεωρεί ότι η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Τι έγραψα εχθές; Ότι «Και ο διεθνής παράγοντας; τίποτα δεν δείχνει ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον Εντι Ράμα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάνουν συστάσεις και προς τις δυο πλευρές για ηρεμία και διάλογο, αλλά μέχρι εκεί». Τα παρακρατικά κέντρα έχουν λόγο φαίνεται να διατηρούν την μαφία στην κυβέρνηση της Αλβανίας.

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί με τις ΗΠΑ. Δεν έχει άλλη επιλογή, από την στιγμή που ξεκίνησε με μπλόφα, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν. Τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω, και θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους. Ούτε οι Αμερικανοί μπορούν να της κάνουν το χατίρι. Θα ξεφτιλιστούν. Ποιος θα τους υπολογίζει αν ο Ερντογάν αποδειχτεί ισχυρότερος;