Skip to main content

Τι απάντησε η Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού για το ζήτημα της διατήρησης των αρχαίων (in situ) ή της απόσπασης και επανατοποθέτησής τους.

 Το υπουργείο Πολιτισμού θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης «όταν έρθει η ώρα», είπε η αρμόδια υπουργός Λίνας Μενδώνη, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση για το θέμα που απασχολεί έντονα και πάλι τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες.

Η κ. Μενδώνη σε συνέντευξη εφ' ολης της ύλης που δόθηκε στην Αθήνα, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο σύνολα αποφάσεων για το επίμαχο θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, δηλαδή τη διατήρησή τους (in situ) κατά την κατασκευή του σταθμού ή την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.

«Το πρώτο (σσ: η απόσπαση), αυτό το οποίο αφορά την περίοδο ’13-’14 είναι πάντοτε στην ίδια γραμμή, δεν έχει αλλάξει. Να επισημάνω ότι η απόφαση του 2014 του Υπουργού κ. Τασούλα και νυν Προέδρου της Βουλής, έτυχε της απολύτου αποδοχής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την απόφαση του ’14 απολύτως σύννομη», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ωστόσο πως από εκεί και πέρα, υπήρξε μία αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (σσ: προέκρινε τη λύση in situ), «χωρίς καν να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά αυτό καταγράφεται απλώς για ιστορικούς λόγους, που άλλαξε τα πράγματα. Επομένως, οι αποφάσεις αφορούν την αντιμετώπιση σε δύο διαφορετικές εποχές. Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις στα πλαίσια των ιδίων κυβερνήσεων».

«Βλέπω τον Τύπο, επισήμως εγώ ακόμα από το Υπουργείο Υποδομών δεν έχω πάρει κάποια, δεν έχω κάποια κρούση ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Όταν έρθει η ώρα, θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.