Skip to main content

Το ετήσιο χρηματιστήριο των βουλευτών της Θεσσαλονίκης

Ποιοι έχουν σταθερή και συνεπή κοινοβουλευτική και δημόσια παρουσία, ποιοι έχουν αυξήσει τις μετοχές τους και ποιοι πρέπει να το τρέξουν περισσότερο.

Στους δικούς τους ρυθμούς κινούνται οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, στον ένα χρόνο από την εκλογή τους, με τους περισσότερους να δραστηριοποιούνται σε ένα γνώριμο πλαίσιο και να βρίσκονται κοντά στους ψηφοφόρους τους, ενώ με κάποιες χτυπητές εξαιρέσεις, οι μετοχές τους στο πολιτικό «χρηματιστήριο» δεν φαίνεται να έχουν εκρηκτική άνοδο ή πτώση.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση της πρώτης χρονιάς δημόσιας και κοινοβουλευτικής παρουσίας των βουλευτών Θεσσαλονίκης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μια που το έτος «κλείνει» στις 7 Ιουλίου, διαπιστώνει κάποιος ότι οι περισσότεροι έχουν ικανοποιητική κοινοβουλευτική δραστηριότητα, ενώ παραμένουν πιστοί στο προσωπικό τους ακροατήριο.

Στο κυβερνών κόμμα από τους βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης η Άννα Ευθυμίου και ο Δημήτρης Κούβελας έχουν εγγράψει αξιοσημείωτη κοινοβουλευτική παρουσία, με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και αναδείξεις θεμάτων της Θεσσαλονίκης. Η κ. Ευθυμίου μάλιστα έχει αυξήσει αισθητά με την παρουσία της τις δικές της μετοχές, αφού κατόρθωσε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους νεοεκλεγμένους βουλευτές με τη συχνή παρουσία και τις παρεμβάσεις της.

Ο Σταύρος Καλαφάτης έχει επίσης αυξήσει την αξία των μετοχών του, λόγω του ρόλου του ως γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και των παρεμβάσεών του σε τοπικά ζητήματα.

Ο Κώστας Γκιουλέκας «τρέχει» την αρμοδιότητά του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων και Άμυνας της Βουλής με ζέση και έχει τη γνωστή σταθερή κινητικότητά του, η οποία τον βγάζει κάθε φορά πρώτο βουλευτή με άνεση.

Η Έλενα Ράπτη είναι σταθερή αξία για όσους την προτιμούν με την ψήφο τους, αν και έχει πιο τακτική παρουσία σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που εκτιμάται ήδη από το κομματικό ακροατήριο της Α' Θεσσαλονίκης.

Ο Στράτος Σιμόπουλος έχει διαρκή δημόσια παρουσία και παρεμβάσεις δια ανακοινώσεων και επισκέψεων στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά δεν έχει επαρκή αριθμό ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο. Στηρίζει ωστόσο την κυβερνητική πολιτική σε πολλά θέματα, ενώ συχνά με την κριτική του δεν αποφεύγει να «ενοχλήσει» υπουργούς.

Από τους βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης, η θέση του Θεόδωρου Καράογλου στο κυβερνητικό σχήμα του δίνει λογικό αβαντάζ στη δημόσια παρέμβαση. Ο ίδιος έχει τρέξει σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη αυτό το χρόνο και φροντίζει να ασκεί με συνέπεια τα καθήκοντα του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Σάββας Αναστασιάδης παραμένει επίσης σταθερός ως αξία, καθώς πέρα από την ενασχόλησή του με το αγαπημένο του αντικείμενο του απόδημου ελληνισμού, φροντίζει να διατηρεί ζεστές τις σχέσεις του με την εκλογική του περιφέρεια, αναδεικνύοντας τοπικά θέματα.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος επίσης δείχνει κινητικότητα και έχει δημόσιες παρεμβάσεις, διατηρώντας ένα καλό επίπεδο παρουσίας. Πρωτοεκλεγμένος, αλλά με ικανή εμπειρία που του επιτρέπει να έχει μια πολύ σοβαρή παρουσία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η πιο συνεπής ανοδική παρουσία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Η δημόσια δραστηριότητά της είναι διαρκής, της δίνει πλεονέκτημα η συνεπής παρουσία της στα τοπικά θέματα της Θεσσαλονίκης, μέσω του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ανεβασμένες είναι οι μετοχές της λόγω της αρμοδιότητας της τομεάρχη Τουρισμού, όπου έχει καθημερινές παρεμβάσεις. Λόγω της αυξημένης κοινοβουλευτικής δραστηριότητας έχει επίσης κερδίσει πολλά στο πολιτικό «χρηματιστήριο».

Ανοδικά και ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος έχει σημαντική δημόσια παρουσία και παρεμβάσεις, με τη δυνατότητα για ανάδειξη θεμάτων τόσο με την ιδιότητα του βουλευτή, όσο και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεπής και σταθερός ο Γιάννης Αμανατίδης, έχει ως κύρια δημόσια παρουσία του τα εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα, όπως και τα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού.

Συνεπής και ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης, που έχει και κοινοβουλευτική και δημόσια παρουσία, ασχολούμενος τόσο με θέματα κεντρικής πολιτικής, όσο και με τοπικά ζητήματα.

Άφαντος ο Κώστας Ζουράρις, η δημόσια και κοινοβουλευτική παρουσία του οποίου είναι πενιχρή.

Από τους βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει συνεπή παρουσία και είναι σταθερός, ενώ ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Δώρας Αυγέρη, η οποία έχει για πρωτοεμφανιζόμενη βουλευτής αξιόλογη παρουσία τόσο στα ζητήματα της περιοχής, όσο και στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα.