Skip to main content

Το φταίξιμο στον νότο για… τον κορωνοϊό ρίχνουν οι Γερμανοί

Δεν είναι αποκλειστικότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας η στάση που τηρείται εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε απόλυτο εναρμονισμό με την κυβέρνησή τους βρίσκονται οι Γερμανοί πολίτες όσον αφορά την αδιάλλακτη στάση γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Η γενική αντίληψη της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης είναι πως για όλα φταίει ο Νότος της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν έχει κανένα λόγο να τον βοηθήσει αναλαμβάνοντας το «βάρος» που συνεπάγεται η έκδοση ενός ευρωομολόγου!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων είναι αποκαλυπτικά: Η μία διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa στο διάστημα 27-30 Μαρτίου, για λογαριασμό του περιοδικού Cicero, ενώ η άλλη από το Redfield & Wilton Strategies, που έχει έδρα το Λονδίνο και αφορά στην περίοδο 5 και 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με την πρώτη, συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64,1% για την ακρίβεια) δηλώνουν αντίθετα στο να αποδεχθεί ο «μεγάλος συνασπισμός» της Άνγκελα Μέρκελ την πρόταση που έχουν υπογράψει οι ηγέτες 9 κρατών-μελών της ΕΕ για έκδοση ευρωομολόγου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (73,7%), του FDP (75,6%) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (71,8%).

Όσο για τη δεύτερη έρευνα, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (45%, έναντι μόλις 22% που έχει σαφώς αντίθετη άποψη) έχουν την άποψη πως τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η κρίση του νέου κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία οφείλονται «πρωτίστως στην κακή διακυβέρνηση» σε αυτές της χώρες! Μάλιστα, τα δύο τρίτα (68%) εκτιμά ότι η η Γερμανία έχει δώσει ήδη «περισσότερη από αρκετή οικονομική βοήθεια προς άλλες χώρες της ΕΕ», κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω – πέρα, ίσως, από την διάθεση των κεφαλαίων του ESM «χωρίς περιορισμούς», την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία (54%).

Μετά από όλα αυτά, είναι μάλλον περιττό να αναρωτηθεί κανείς ποια στάση θα τηρήσει – επί της ουσίας, όχι στους τύπους – ο Όλαφ Σολτς και στη σημερινή, τρίτη κατά σειρά, διάσκεψη του Eurogroup.