Skip to main content

Το γκέτο της Μοναστηρίου: Κραυγή αγωνίας από κατοίκους - επαγγελματίες

Κάτοικοι και καταστηματάρχες περιγράφουν στη Voria.gr την δύσκολη καθημερινότητά τους, στην οποία βασιλεύει ο φόβος, μετά τις αιματηρές συμπλοκές.

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν κάτοικοι και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πέριξ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Ν.Σ.Σ), αναφορικά με τις συχνές αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών που έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ομάδες αλλοδαπών, κυρίως παράτυποι μετανάστες από το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν, πρωταγωνιστούν στα άγρια επεισόδια, καθιστώντας την περιοχή του ΟΣΕ σε μία από τις πλέον κακόφημες της Θεσσαλονίκης.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύουν, άλλωστε, οι τελευταίες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τις οποίες προσήχθησαν δεκάδες άτομα και συνελήφθησαν 61 αλλοδαποί (δείτε εδώ).

Πίσω από τις βίαιες συμπλοκές κρύβονται, σε πολλές περιπτώσεις, επιχειρηματικές σκοπιμότητες. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αλλοδαποί. Κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών, ωστόσο, θέλουν να ελέγχουν όλες τις επιχειρήσεις, γι' αυτό προκαλούν ζημιές στα καταστήματα ή και ακόμα επιτίθενται στους ίδιους τους ιδιοκτήτες, θέλοντας, παράλληλα, να πουλήσουν προστασία στα μαγαζιά.

«Φοβόμαστε να πάμε στα σπίτια μας»

Με μάτια βουρκωμένα από οργή και αγανάκτηση, η κα Αναστασία περιγράφει στη Voria.gr τα όσα βιώνει καθημερινά ως κάτοικος της οδού Μοναστηρίου. «Δεν πάει άλλο. Φοβόμαστε να πάμε στα σπίτια μας. Κάθε μέρα και μια φασαρία. Τον άλλον τον μαχαίρωσαν μπροστά στα μάτια μου. Τον άλλον θα τον σκότωναν. Πού είναι η αστυνομία;» διερωτάται.

Ο Χάρης είναι 23χρονών, ζει και εργάζεται εδώ και έναν χρόνο στην περιοχή του Ν.Σ.Σ. Όπως μας λέει, τα φαινόμενα παραβατικότητας στην περιοχή δεν του αφήνουν άλλο περιθώριο από το να γυρνά σπίτι του από τις 10 το βράδυ. «Φοβάμαι μην με κλέψουν» δηλώνει.

«Έγινε για την προστασία» εξηγεί στη Voria.gr ο νεαρός Δημήτρης, νυχτερινός φύλακας στο εργοτάξιο του Μετρό στον ΟΣΕ, αναφερόμενος στην άγρια συμπλοκή Πακιστανών σε μίνι μάρκετ (δείτε βίντεο-ντοκουμέντο εδώ).

«Είναι απλά τρελοί» υποστηρίζει ο Καμάλ από το Μαρόκο. «Πακιστανοί και Αφγανοί συνέχεια μαλώνουν. Πριν λίγες μέρες μαχαίρωσαν έναν Ινδό μέσα στον σταθμό (ΟΣΕ)» σημειώνει ο 27χρονος βορειοαφρικανός μετανάστης (θυμηθείτε το περιστατικό πατώντας εδώ).

«Τρέμω να πάω στη δουλειά μου – Πατώνει το μαγαζί»

Μείζον θέμα προκύπτει και για τους καταστηματάρχες της περιοχής. Οι συχνές κλοπές και οι επιθετικές συμπεριφορές από αλλοδαπούς απομακρύνουν τους πελάτες, με αποτέλεσμα ο τζίρος να κινείται ολοένα και πιο πτωτικά.

Μάλιστα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αντιλαμβανόμενοι την υψηλή επικινδυνότητα και παραβατικότητα στην περιοχή έχουν εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας, τοποθετώντας από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας μέχρι και συναγερμό στα...ψυγεία αναψυκτικών.

«Είμαι μητέρα και φοβάμαι να έρθω στη δουλειά μου. Δεν μπορώ να φέρω τα παιδιά μου καν στο μαγαζί. Φοβούνται και οι υπάλληλοι. Πώς να έρθουν οι πελάτες; Βλέπω το μαγαζί μου να πατώνει εξ αιτίας τους» λέει στη Voria.gr ιδιοκτήτρια καταστήματος, η οποία διατηρεί εδώ και 8 χρόνια κρεπερί επί της Μοναστηρίου.

Ο Χουάνγκ κατάγεται από την Κίνα και τον τελευταίο χρόνο έχει ανοίξει κατάστημα με υποδήματα απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ. Όπως υπογραμμίζει, τέτοια επεισόδια γίνονται κάθε βράδυ. «Ευτυχώς γίνονται το βράδυ που το μαγαζί είναι κλειστό. Πολλές φασαρίες γίνονται και για τα λαθραία τσιγάρα» τονίζει ο Κινέζος επιχειρηματίας.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όλα τα χρόνια είχαμε κόσμο. Τελευταία έχει ξεφύγει. Έχουμε αγανακτήσει. Πώς να κάτσει πελάτης στο μαγαζί; Μου έχουν κλέψει ακόμη και τυρόπιτες από την βιτρίνα» μας αναφέρει ιδιοκτήτρια μπουγατσατζίδικου της περιοχής.

«Όταν ξεκινούν φασαρίες είναι ανεξέλεγκτοι. Είδα να χτυπάνε τον άνθρωπο με κομμάτι από τζάμι. Δεν έχει για αυτούς άξια η ανθρώπινη ζωή» διηγείται η ίδια μιλώντας γτο αιματηρό επεισόδιο με θύματα Κινέζους επιχειρηματίες (δείτε εδώ).