Skip to main content

Thess_HF: Εφαρμογή για την καρδιακή ανεπάρκεια από το Ιπποκράτειο

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μια υπηρεσία υπενθύμισης και ένα «προσωπικό ημερολόγιο» για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Στην 7η διοργάνωση «ΑΠΘ την Κυριακή» στις 12 Μαΐου 2019 συμμετείχε η Γ' Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκράτειο με την παρουσίαση με τίτλο: «Η ψηφιακή τεχνολογία στην καρδιολογία – η εφαρμογή Thess_HF στην καρδιακή ανεπάρκεια».
 
Η εν λόγω εφαρμογή android, μια υπηρεσία υπενθύμισης και ένα «προσωπικό ημερολόγιο» για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, βραβεύτηκε στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας 2019.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή thessHF αποτελεί μια προσπάθεια της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής να αξιοποιήσει τις μεθόδους παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω smartphones, γνωστές και ως mobile Health (mHealth), για να βοηθήσει τον ασθενή με τη διαχείριση της καρδιακή ανεπάρκειας. Οι ασθενείς που επισκέπτονται τακτικά το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας της κλινική έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή thessHF για συσκευές Android.

H thessHF αναπτύχθηκε από την ομάδα του ιατρείου με ασθενο-κεντρικό προσανατολισμό και αποτελεί το “βοηθό” των ασθενών, υπενθυμίζοντας τους καθημερινά να πάρουν τα φαρμακά τους, καθώς και να μετρήσουν το σωματικό τους βάρος και την αρτηριακή τους πίεση. Οι μετρήσεις αυτές καταγράφονται από το smartphone και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στον ασθενή σε μορφή πίνακα και γραφήματος. Η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία επίσης σημειώνεται. Τα καταγεγραμμένα δεδομένα βρίσκονται στη διάθεση του θεράποντος ιατρού μέσω σύνδεσης του smartphone με τον υπολογιστή του ιατρείου, δίνοντας έτσι πολύτιμες κλινικές πληροφορίες στον ιατρό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του ιατρικού απορρήτου των ασθενών.
Εν τέλει, η εφαρμογή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των ασθενών για τη νόσο τους μέσω της καθημερινής “τριβής” τους με αυτή. Η προσθήκη στοιχείων gamification φαίνεται να αποτελεί από μόνη της κίνητρο των ασθενών για επιμελή ενασχόληση με την εφαρμογή, και κατ’ επέκταση με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Το πεδίο mHealth είναι ανεξερεύνητο, τόσο από τους ασθενείς όσο και από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η συνεχιζόμενη επαφή θα εξοικώσει τόσο τους ασθενείς με την εφαρμογή, όσο και την εφαρμογή με τους ασθενείς, καθώς η τελευταία θα βελτιώνεται διαρκώς για να καλύψει όσο το δυνατόν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.