Skip to main content

Το μακρύ ταξίδι του κύκνου από το Βελιγράδι στον Θερμαϊκό (φωτο)

Ο αρσενικός κύκνος που βρισκόταν στον Λευκό Πύργο απομακρύνθηκε από το σημείο. Επιχείρηση για δεύτερο θηλυκό κύκνο στην Περαία.

Απομακρύνθηκε τελικά ο κύκνος που βρισκόταν επί τρεις περίπου ημέρες στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στις 21.00, ο κύκνος αποδυναμωμένος, λειτουργώντας βάσει ενστίκτου, βγήκε από μόνος του στη στεριά μιας και δεν έβρισκε τροφή στα αλμυρά νερά του Θερμαϊκού. Ψαράς που βρισκόταν στο σημείο ειδοποίησε τον εθελοντή από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή», Στέλιο Γερονυμάκη, ο οποίος τον έπιασε με απόχη και τον μετέφερε στο Κέντρο Περίθαλψης του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρσενικός κύκνος είναι αρκετά ταλαιπωρημένος, ζυγίζει περίπου 8,5 κιλά (το ιδανικό βάρος είναι τα 10 κιλά) και θα του παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα. «Θα τον κρατήσουμε 4-5 μέρες στο κέντρο, θα τον αποπαρασιτώσουμε και θα ελέγξουμε τη συμπεριφορά του και το κατά πόσο τρώει» αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Γερονυμάκης. Στη συνέχεια, ο κύκνος θα αφεθεί είτε στη λίμνη της Καστοριάς είτε στη λίμνη Κερκίνη.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κύκνος έφτασε στην Ελλάδα από το Βελιγράδι, καθώς φέρει σχετική σήμανση στο πόδι του. «Την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της ισχυρής καταιγίδας, ο κύκνος είτε έχασε τις μαγνητικές γραμμές που τον καθοδηγούν και αποπροσανατολίστηκε είτε τα πολλά μποφόρ τον πέταξαν κάτω και δεν τον άφηναν να πετάξει» εξηγεί ο εθελοντής.

Εχθές το βράδυ, ο κ. Γερονυμάκης δέχθηκε κλήση για θηλυκό κύκνο στην Περαία. «Οι κύκνοι βρίσκουν ένα ταίρι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και όπως με είχαν ενημερώσει οι δύο κύκνοι ήταν μαζί την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας». Ο ίδιος προσπάθησε να πιάσει το υδρόβιο πτηνό εχθές, ωστόσο εκείνο πετούσε και δεν τα κατάφερε. «Είναι αρκετά φιλικό. Οι κάτοικοι της περιοχής το ταΐζουν, επειδή όμως είναι πτηνό του γλυκού νερού, το αλμυρό νερό του Θερμαϊκού δεν το ξεδιψάει σωστά και το ψωμί που του δίνουν μπορεί να το κρατήσει δυνατό αλλά δεν είναι ιδανικό για την υγεία του» αναφέρει ο εθελοντής. «Θα αφήσουμε λίγο χρόνο στο ζώο να εμπιστευτεί τους κατοίκους, έτσι ώστε να το προσεγγίσουμε, να το πιάσουμε και να το αφήσουμε μαζί με τον αρσενικό κύκνο σε μία από τις δύο λίμνες» καταλήγει.