Skip to main content

Το μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη και μια αποκάλυψη

Το τεστ που θα γίνει με τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πολύ κρίσιμο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τι θα επηρεάσει άμεσα τις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν, στον πολιτικό στίβο από εδώ και στο εξής; Το πώς θα διαχειρισθεί η ελληνική διοίκηση την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εισπράξει την Παρασκευή και μελετά το πώς και κυρίως πού θα το απορροφήσει. Οι πανηγυρισμοί μετά το κατόρθωμα της να πετύχει κάτι που μέχρι πριν λίγους μήνες θα φάνταζε σχεδόν εξωπραγματικό, δηλαδή να εισπράξει πρώτη αυτά τα λεφτά, μπροστά από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία ή Ιταλία, έχουν πλέον κοπάσει.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Θα πιάσουν τόπο τα λεφτά; Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με όλα τα προηγούμενα κοινοτικά προγράμματα - πακέτα, σε αυτή την περίπτωση, ό,τι πόροι δεν θα απορροφούνται για το έργο που προορίζονται, θα εξαφανίζονται. Δεν θα μετατίθενται δηλαδή σε κάποιο άλλο, που πάει καλύτερα από πλευράς απορροφητικότητας και πάει λέγοντας. Γι' αυτό και το τεστ που θα γίνει με τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, που αναμένονται ως προκαταβολή από το Ταμείο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμο. Όλα τα παραπάνω, θα περιλαμβάνονται, όπως μαθαίνουμε και στο βασικό κυβερνητικό αφήγημα που θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Οι βασικές του κατευθύνσεις χαράσσονται σε αυτή τη φάση. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει ένα άγχος να μην χαλαρώσει το σύστημα στις μέρες που έρχονται. Εξ ου και ανέβαλε πρόσφατα το προγραμματισμένο ταξίδι στην Σαντορίνη, για να μην βγουν φωτογραφίες του με φόντο την Καλντέρα, την ώρα που η μισή Ελλάδα καίγεται. Και γι' αυτό συγκάλεσε τη μεγάλη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης ανάγκης που δημιουργείται, τόσο λόγω των πυρκαγιών όσο και λόγω του κύματος καύσωνα, που πλήττει τη χώρα.

Στο μεταξύ, παρά τα όσα επιμένουν να ακούγονται (και να διαδίδονται) από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Για πολλούς λόγους. Μάλιστα, τελευταία φαίνεται να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ένοχα μεγάλου κυβερνητικού ανασχηματισμού από Σεπτέμβριο. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται από συγκεκριμένους άμεσους συνεργάτες του στο Μαξίμου.