Skip to main content

Το μεταναστευτικό πρώτο θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – νέων βουλευτών

Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και διακόπηκε για λίγα λεπτά μόνο για να ευχηθεί ο κ. Μητσοτάκης στον Αυστριακό Κουρτ για την εκλογή του.

Μόνο κοκτέιλ πάρτι δεν ήταν η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πρωτοεκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και διακόπηκε για λίγα λεπτά μόνο για να ευχηθεί ο κ. Μητσοτάκης στον Αυστριακό Κουρτ για την εκλογή του.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα απασχόλησε κυρίως την κουβέντα του πρωθυπουργού με τους περισσότερους από τους 59 νεοεκλεγμένους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι παρέστησαν στη συνάντηση.

Όλοι αναγνώρισαν ότι η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έδειχνε χαλαρός, σε βαθμό που κάποιοι τον ρώτησαν «τι παίρνεις και είσαι σε τέτοια φόρμα;», όμως μόλις η κουβέντα πέρασε στο φλέγον ζήτημα, ήταν εξαιρετικά αποφασιστικός και αυστηρός. Στην ερώτηση πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε «είναι μυστικό», για να τον συμπληρώσει βουλευτής ότι πρόκειται για «κρητική συνταγή».

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά και το ΚΥΣΕΑ ρώτησε να μάθει τι αντίκτυπο έχει η κατάσταση με το μεταναστευτικό σε κάθε εκλογική περιφέρεια και αν ο κόσμος αντιδρά. Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα θα απασχολήσει κοινωνία και κυβέρνηση για τα επόμενα δυο τρία χρόνια. Δηλαδή θα είναι μόνιμο ζήτημα στη θητεία της κυβέρνησής μας, φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αίσθηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι ξεφεύγουμε από προσφυγικό και περνάμε στη διαχείριση μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς καταγράφεται ότι είναι πλέον εξαιρετικά λίγοι αυτοί που έρχονται από εμπόλεμη ζώνη. «Διαχειριζόμαστε μετανάστες, που θα πρέπει να περάσουν από πιο γρήγορες και πιο αυστηρές διαδικασίες», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στους νέους βουλευτές της ΝΔ ότι οι μετανάστες δεν μπορούν να μένουν στα νησιά και πρέπει η ελληνική ενδοχώρα να πάρει βάρος του μεταναστευτικού. Στους Ευρωπαίους διαπιστώνει και ο ίδιος επιφυλακτικότητα στο ζήτημα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επικρατεί η τάση «έφτασαν στην Ελλάδα ας μείνουν εκεί. Πήραμε πια αρκετούς».

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού επισήμαναν την «πολύ συγκροτημένη και αποφασιστική η δική του θέση ότι θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και επικοινωνιακά να γίνει διαχείριση του ζητήματος στην κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας, λέγοντας «δεν θα δεχτούμε να παιχτεί παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας», ενώ πεποίθησή του είναι ότι η υιοθέτηση της αυστηρότητας στην αντιμετώπιση του ζητήματος θα περάσει το κατάλληλο μήνυμα και στους διακινητές και τους ίδιους τους πρόσφυγες, ώστε να το σκεφτούν δυο φορές προτού περάσουν στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει ένα πλέγμα διαδικασιών και αυστηρότητα που δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά.

Για τις επιστροφές ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συστηματοποιηθούν και να γίνονται πιο γρήγορα. Το σχετικό νομοσχέδιο σχεδόν έτοιμο και θα ψηφιστεί σύντομα.

«Άλλο πρόσφυγας κι άλλο μετανάστης. Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Βουλευτές του επισήμαναν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν χώροι ανάλογοι της Μόριας στην υπόλοιπη χώρα και πως οι πολίτες «θέλουν αποτροπή και αντιμετώπιση».

Στα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και συνέστησε στους πρωτοεκλεγμένους βουλευτές συνεπή κοινοβουλευτική παρουσία, καλή προετοιμασία και ενθάρρυνση για να παίρνουν ενεργά μέρος σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όχι απλώς να είναι παρόντες. Προϋπόθεση είπε ο πρωθυπουργός είναι η καλή προετοιμασία για όλα τα θέματα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε σε τηλεοπτικό πάνελ τη Βουλή, φέρεται να είπε. Σωστή κοινοβουλευτική στάση, παρουσία και συμμετοχή ήταν οι συστάσεις του.

«Η συνοχή της ΚΟ πρέπει να είναι αρραγής. Χαίρομαι που βλέπω μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη. Όσα νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή, θα είναι σε πλήρη στοίχιση με αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Δεν θα έρθετε ποτέ στη θέση να αναγκαστείτε να κάνετε στροφή 180 μοιρών», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Συζητήθηκε επίσης το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που καθυστερεί, με εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου εκφράστηκαν βελτιωτικές απόψεις σε θέματα από τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ζητήσει από υπουργούς να είναι στη διάθεση των βουλευτών για να έχουν άμεση και καλή ενημέρωση οι τελευταίου και να μπορούν να υποστηρίξουν το κοινοβουλευτικό έργο ουσιαστικά και αποφασιστικά. Προκειμένου να μπορούν να δίνουν απαντήσεις και στις περιφέρειές τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στην ατζέντα μπήκαν και ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, όπως και οι βουλευτές της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, αλλά και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.