Skip to main content

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία: Γυρίστε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο

Το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για την πανδημία - Η νέα έκκληση του για εμβολιασμό

«Το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο, όπου ο εμβολιασμός προχωρεί ο ιός υποχωρεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος, με τηλεοπτικό μήνυμα, προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους από Δευτέρα - Με τεστ η είσοδος σε ναούς

O πρωθυπουργός ανέφερε ότι «επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για να παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας. Να μοιραστώ τις σκέψεις μου για την έξαρση του τέταρτου κύματος που χτυπά ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και να ανακοινώσω τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά από εδώ και στο εξής».

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. «Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπως το κράτος της Πορτογαλίας και της Δανίας και επισήμανε ότι δεν μπορεί τα κρούσματα εκεί να αυξάνονται όμως τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς. «Ούτε και οι απώλειες είναι μεγάλες», σημείωσε.

Στη χώρα έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δηλαδή τρεις στους τέσσερις ενήλικες. «Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών συμπλήρωσαν εξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και σημείωσε ότι αν και παραμένουν προστατευμένοι, γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα.

«Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Νοσούν σοβαρά, σημείωσε, είτε επειδή δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε διότι δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση.

«Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδική αναφορά για τη Βόρεια Ελλάδα έκανε παράλληλα ο πρωθυπουργός, όπου οι γιατροί, όπως τόνισε, και οι νοσηλευτές κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. «Γι' αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε».

Έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα, έκανε στη διάρκεια του διαγγέλματος ο πρωθυπουργός. «Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», σχολίασε.

Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες, ανέφερε, γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι δεν περιορίστηκε η οικονομική δράση, και για αυτόν τον λόγο η χώρα πέτυχε την τρίτη υψηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση στην ανάπτυξη, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι σημειώθηκε και η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας. «Και βέβαια με τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή, με τα πολλά τεστ που κάνουμε».

«Όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αυτή την ευέλικτη πολιτική ακολουθούμε και εμείς στην ελληνική πραγματικότητα. Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει. Αυτό αποδεικνύει ότι η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας. Γι' αυτό πιστεύω ότι και όσοι ακόμη διστάζουν μπορούν ν' αλλάξουν άποψη, ακούγοντας τι λένε οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν. Αυτοί που είδαν τον θάνατο κατάματα στη μοναξιά ενός κρεβατιού της Εντατικής. Αισιοδοξώ, επίσης, ότι θα ζυγίσουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Και θα αντιληφθούν ότι αν εμβολιαστούν και οι ίδιοι η ζωή τους θα γίνει, επιτέλους, πολύ πιο εύκολη. Χωρίς πρόσθετους περιορισμούς και οικονομικές επιβαρύνσεις, δίπλα στους ανθρώπους τους και άνετα μέσα στην κοινωνία», δήλωσε στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, συνέχισε στην ανακοίνωση νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες καθώς και για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση του εμβολίου και σημειώσε ότι με αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει το κράτος το επόμενο δίμηνο. «Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα».

Όσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. «Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. «Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια. Γι' αυτό και συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο, σχολίασε.

Τελος, επανέλαβε ότι αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι οι πολίτες τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. «Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας. Αυτό ακριβώς σας ζητώ να κάνουμε. Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το διάγγελμα με το «σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!»

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του πρωθυπουργού: