Skip to main content

Στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής - Τι ανακαλύψεις έκανε

Ο Σβάντε Πάαμπο έκανε ανακαλύψεις για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη - Η ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του "για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη", ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο, που θεωρείται από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Ο γεννημένος το 1955 Σβάντε Πάαμπο είναι Σουηδός γενετιστής, διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Max Planck στη Γερμανία.

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από Εσθονή μητέρα, ενώ πατέρας του είναι ο Σουηδός νομπελίστας Sune Bergström(Νόμπελ Ιατρικής 1982).

Σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής.

Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών