Skip to main content

Το παρασκήνιο μιας ευρωπαικής επιλογής...................

Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά (Μουσουρούλης) θα είναι τελικά ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) στην Κύπρο

Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά (Μουσουρούλης) θα είναι τελικά ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) στην Κύπρο. Αρχικά υπήρχε το σενάριο να έλθει στην Ελλάδα αλλά τελικώς το ενδεχόμενο αποκλείσθηκε. Κι έτσι, ο κ. Μουσουρούλης κατευθύνθηκε προς την Λευκωσία, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στην Ελλάδα στη θέση του κ. Καρβούνη που αποχωρεί θα αναβαθμιστεί ο σημερινός Νο2 του εδώ γραφείου της ΕΕ.

Η θέση είναι κλειδί, καθώς, στην πραγματικότητα, «περνάει» τα μηνύματα της Κομισιόν στις κατά καιρούς κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της day to day διαχείρισης πολλών διμερών θεμάτων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια, καθιστά το ρόλο του νέου επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής, κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη φάση θα απαιτηθούν ισορροπημένες κινήσεις, για να αποτραπούν εμπλοκές της τελευταίας στιγμής.

Με αυτή τη λογική, λοιπόν, φαίνεται ότι επιλέγεται το σημερινό Νο2 του Γραφείου ώστε να γίνει επικεφαλής, προκειμένου να αποφευχθεί το «κώλυμμα» της τελευταίας στιγμής. Και γι αυτό δεν έρχεται στην Αθήνα κάποιος τρίτος, έστω και ανώτερος υπάλληλος, ακόμα και Ελληνας. Μέχρι να ενημερωθεί, θα πρέπει να περάσει πολύς χρόνος. Κι ως γνωστόν, δεν υπάρχει πολύς.