Skip to main content

Το (πλούσιο) παρασκήνιο της παραίτησης Αράπογλου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στην κυβέρνηση από σήμερα το πρωί τις αντιδράσεις των ξένων οίκων - μετόχων της Εθνικής στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση απομάκρυνσης του διοικητή της κ.Τάκη Αράπογλου.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στην κυβέρνηση από σήμερα το πρωί τις αντιδράσεις των ξένων οίκων - μετόχων της Εθνικής στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση απομάκρυνσης του διοικητή της κ. Τάκη Αράπογλου. Όλο το Σαββατοκύριακο, Έλληνες και ξένοι διαχειριστές προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους λόγους αυτής της κίνησης, ενώ το παρασκήνιο που εξελίχθηκε ήταν κάτι παραπάνω από πλούσιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Τάκης Αράπογλου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν συμφωνήσει, πριν από περίπου ένα δεκαήμερο, να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να παραιτηθεί ο πρώτος και να εκλεγεί νέα διοίκηση στον όμιλο, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η συμφωνία θα τηρούνταν στο απόλυτο, από την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα εντάθηκαν οι πιέσεις στον κ. Αράπογλου να παραιτηθεί πρόωρα, για άγνωστους, έως τώρα, λόγους. Έτσι, την Παρασκευή το απόγευμα ο τέως πλέον CEO της Εθνικής ανακοίνωσε την παραίτησή του, η οποία, πάντως, φαίνεται να ξένισε σοβαρά τους ξένους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι δείχνουν να αντιδρούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή της Fidelity (πρόκειται για διεθνές επενδυτικό fund που ελέγχει το περίπου 2% της Εθνικής), η οποία ήδη από την Παρασκευή ζητά να μάθει αν τηρήθηκαν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης στην αλλαγή εξουσίας στον όμιλο. Κι όπως είναι φυσικό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση των ξένων μετόχων κατά τη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ως προς τη μετοχή της Εθνικής. Γι΄ αυτό κι αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.