Skip to main content

Κομισιόν: Σταδιακό άνοιγμα συνόρων - Με μάσκα σε πτήσεις-αεροδρόμια

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει μία σειρά μη δεσμευτικών συστάσεων για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό - Εκτιμήσεις για απώλειες 6,4 εκατ. θέσεων εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί σήμερα το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων και των περιορισμό στα ταξίδια, ώστε να επιτραπεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τις οικονομίες πολλών χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι εισηγήσεις της Κομισιόν συγκλίνουν με την ελληνική πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η ελευθερία μετακινήσεων εντός της Ευρώπης. Με το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σεζόν να έχει χαθεί και με αμφιβολίες για τις προοπτικές της καλοκαιρινής σεζόν, η Κομισιόν εκφράζει φόβους για την απώλεια περισσότερων από των μισών θέσεων εργασίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Το lockdown και τα κλειστά σύνορα έχουν αναστείλει το σύνολο της ταξιδιωτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, επιφέροντας ένα καταστροφικό πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, που συνεισφέρει σχεδόν στο ένα-δέκατο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ακόμη και εντός της Ζώνης Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 26 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες, τουλάχιστον 17 χώρες έχουν επιβάλει έκτακτους συνοριακούς ελέγχους, στις προσπάθειες να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα μία σειρά μη-δεσμευτικών συστάσεων για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό. Σύμφωνα με το Reuters και όσα αναμεταδίδει το naftemporiki.gr, η Επιτροπή θα προτείνει την αντικατάσταση της γενικής απαγόρευσης στα ταξίδια με στοχευμένους περιορισμούς. Παράλληλα, θα προτείνει τη σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, καθώς μειώνονται τα κρούσματα και βελτιώνεται η κατάσταση.

Τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη αποφασίσει το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων από τις 15 Μαϊου, δημιουργώντας έναν εσωτερικό ταξιδιωτικό «διάδρομο» εντός της Ε.Ε. με χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Η γενικότερη όμως εικόνα δεν είναι και τόσο ευοίωνη, καθώς ακόμη και οι χώρες που σταδιακά αίρουν τα μέτρα lockdown, επιβάλλουν καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.

Με το lockdown να έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στον ευρωπαϊκό τουρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι πιθανόν να χαθούν έως και 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας σε σύνολο 12 εκατ. εργαζομένων πριν από την κρίση λόγω Covid-19.

'Ηδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε απώλεια 80%-90% του τζίρου, σύμφωνα με στοιχεία τεσσάρων οργανώσεων του κλάδου(EFFAT, FoodDrinkEurope, FoodServiceEurope και HOTREC).

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού ταμείου οικονομικής ανάκαμψης που συζητούν οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να διατεθεί για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

Tέλος, η Κομισιόν θα αψηφήσει τις εκκλήσεις από τους αερομεταφορείς και ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. -κυρίως της Γερμανίας- για αναστολή των κανονισμών για πλήρη επιστροφή χρημάτων στους ταξιδιώτες για την ακύρωση πτήσεων και τουριστικών πακέτων λόγω του κορωνοϊού. Η Κομισιόν προτείνει αεροπορικές και ταξιδιωτικά πρακτορεία να δίνουν στους ταξιδιώτες 12μηνα vouchers.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική.