Skip to main content

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού και το σύγχρονο μαρτύριο του Σισύφου

Γιατί τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού δεν πρόκειται να έρθουν νωρίτερα από τις αρχές του 2021...

Στην ιστορία του κορωνοιού υπάρχουν ως συνήθως αλήθειες και μύθοι. Τα περισσότερα από αυτά, για να περνά η ώρα, στα πάνελ. Το κρίσιμο σημείο, εν προκειμένω, είναι ένα: Πότε θα βρεθεί το εμβόλιο που θα βάλει μια για πάντα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη; Και λέμε εμβόλιο και όχι φάρμακο, για έναν απλό λόγο, τον οποίο πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, αρμοδίως και μας ανέτρεψε πολλά σημεία της «κοσμοθεωρίας» μας.

Ποιος είναι αυτός; Δυστυχώς, ο κορωνοιός είναι τόσο ύπουλος, που κρύβεται πίσω από την μετάλλαξη του. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Γιατί ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι εκεί προς το τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου βρίσκεται το φάρμακο, για την καταπολέμησή του, το πιο πιθανό είναι ότι σε μικρό βάθος χρόνου θα καταστεί ανενεργό, αν ο ιός μεταλλαχθεί. Και τότε θα πρέπει να ξεκινήσει νέος αγώνας και νέα προσπάθεια για την καταπολέμησή του, που και πάλι αν καταλήξει σε νέο φάρμακο, θα έχει πιθανότατα την ίδια τύχη. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για το μαρτύριο του Σισύφου σε σύγχρονη μορφή.

Το συμπέρασμα; Η περιπέτεια αυτή θα λήξει άπαξ δια παντός μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο. Κι όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα ευχάριστα νέα από αυτό το μέτωπο δεν πρόκειται να έρθουν νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους. Τι θα γίνει, όμως, αν στο μεταξύ έχει προκύψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που όλοι φοβούνται, αλλά δεν ομολογούν; Και τι θα γίνει αν το εμβόλιο δεν βρεθεί αρχές του 2021 και πάει για (πολύ) αργότερα; Πόσες είναι οι αντοχές όλων μας, οι προσωπικές, οι βιολογικές, πέρα και πάνω από οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις κι άλλες τεχνοκρατικές προσεγγίσεις; Πρόκειται για ερωτήματα που αργά ή γρήγορα θα απαντηθούν.

Η ευχή όλων είναι να γίνει κάτι στο «και πέντε» και να μη χρειασθεί η ανθρωπότητα να πιει κι αυτό το ποτήρι. Όσοι αγωνιούν, πάντως και είναι πολλοί παγκοσμίως, προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μέλλον παρατηρώντας προσεκτικά τις εξελίξεις από την Κίνα. Εκεί όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί...