Skip to main content

«Το Σπίτι της Άρσις» κινδυνεύει με κλείσιμο μέχρι το τέλος του έτους

Με λουκέτο κινδυνεύει ο ξενώνας. Ποιο είναι το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση. Τι συνεπάγεται η παύση του ξενώνα για τα παιδιά. Τι λέει το υπουργείο

Σε κατάσταση υπολειτουργίας θα τεθεί «Το Σπίτι της Άρσις» από τον Σεπτέμβριο αν μέσα στον Αύγουστο δεν έχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον της χρηματοδότησής του από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το «Σπίτι της Άρσις» είναι ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει παιδιά θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης ή παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Από το 2007 που άνοιξε ο ξενώνας, η λειτουργία του υποστηρίχθηκε από την Άρσις, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τότε το υπουργείο Υγείας και σήμερα από το υπουργείο Εργασίας. 

Το υπουργείο χρηματοδοτούσε από την αρχή το 60% της χρηματοδότησης. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πέρσι, όταν το 2018 υπήρξε μια μικρή μείωση. Το αποκορύφωμα όμως ήταν το 2019. Τότε ο ξενώνας ενημερώθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι παραπέμπεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μόλις πριν έναν μήνα ωστόσο, το «Σπίτι της Άρσις» ενημερώθηκε ότι η Περιφέρεια θα καταφέρει να καλύψει μόνο το 12% του κόστους λειτουργίας του, ένα ποσό που δεν επιτρέπει την κανονική λειτουργία της δομής. Από το ποσό αυτό, ο ξενώνας καλύπτει τη μισθοδοσία του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Τις υπόλοιπες ανάγκες τις καλύπτει η οργάνωση από το δίκτυο συνεργατών και εθελοντών που έχει αναπτύξει. Αυτή τη στιγμή, ο ξενώνας της Άρσις είναι ήδη επτά μήνες στον «αέρα» καθώς δεν εχει λαβει χρηματοδότηση για το 2019.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ, Μαριάννα Κολοβού, μιλώντας στη voria.gr, έχει απευθυνθεί στο υπουργείο ζητώντας μια απάντηση για το αν θα καταφέρει να καλύψει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης αλλά και τι θα ισχύει το επόμενο έτος χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μια ξεκάθαρη απάντηση. Αν, όπως τονίζει, δεν λάβει απάντηση, ο ξενώνας θα μπει σε καθεστώς υπολειτουργίας ώστε τον Δεκέμβριο να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία του

«Αυτές οι δουλειές θέλουν σοβαρότητα. Σε έναν χώρο με παιδιά που έχουν διαγνώσεις ψυχιατρικές ή παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο γνωστικό κομμάτι, χρειάζεται κόσμος για να μπορεί να προσφέρει», αναφέρει η κ. Κολοβού, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί ένας τέτοιος ξενώνας να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας. 

Τι συνεπάγεται η παύση του ξενώνα

Η πιθανή παύση λειτουργίας του ξενώνα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στα 18 περίπου παιδιά που φιλοξενούνται από το «Σπίτι της Άρσις» όσο και στα παιδιά που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο. 

Αν το Σπίτι δεν επιβιώσει των δυσκολιών, τότε τα παιδιά που φιλοξενούνται θα πρέπει να οδηγηθούν σε άλλες αντίστοιχες δομές. «Τα παιδιά θεωρούν ότι βρήκαν μια βάση ώστε να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα προς την ένταξη. Θα δυσκολευτούν πολύ αν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο εμπόδιο. Ο αποχωρισμός θα κλονίσει την ψυχολογία τους», σημείωσε η Φωτεινή Κρανιώτη, κοινωνική λειτουργός της δομής. 

Πέραν όμως των παιδιών που ήδη φιλοξενούνται στον ξενώνα, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή θα βρεθούν σε κίνδυνο καθώς ο συγκεκριμένος κάλυπτε ένα τεράστιο κενό που υπήρχε: την άμεση απόκριση σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος έπεφτε θύμα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης. Οπως αναφέρει η κ. Κολοβού, ο ξενώνας έχει δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο κατά το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ένα παιδί μέσα σε 48 ώρες. Αντίστοιχα άλλες οργανώσεις μπορεί να χρειάζονται μέχρι και μήνα κατά τον οποίο τα παιδιά διαμένουν στα νοσοκομεία για προφύλαξη. Για αυτή ακριβώς τη συνεισφορά της, το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας υπογράμμισε ότι «ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του ξενώνα οδηγεί στην ακύρωση όλης της προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε με τη θέσπιση του Δικτύου Συνεργασίας για τη Φροντίδα Παιδιών σε κίνδυνο, η οποία απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει καρπούς».

Την τελευταία εβδομάδα, το Σπίτι της Άρσις έχει αναστείλει την είσοδο νέων παιδιών. Όπως ανέφερε η κ. Κολοβού, ήδη από την πρώτη εβδομάδα που σταμάτησε να υποδέχεται νέα παιδιά, δέχθηκε αίτημα για ένα ανήλικο κορίτσι από το Πακιστάν. Το αίτημα εξετάζεται καθώς αν το κορίτσι δεν οδηγηθεί στη δομή, θα πρέπει να μείνει σε προστατευτική φύλαξη στο νοσοκομείο. 

Τι δηλώνει το υπουργείο

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της διεύθυνσης προστασίας παιδιού και οικογένειας, Αναστάσιος Κοφινάς ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 τόνισε ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας θα καταφέρει λογικά μέχρι το τέλος του έτους να αποδώσει στη δομή το 12%, δηλαδή 32.700 ευρώ. 

Η κ. Κολοβού ωστόσο διευκρινίζει πάνω σεαυτό ότι με το 12% ο ξενώνας δεν μπορεί να επιβιώσει. 

Αναφορικά με το αίτημα του ξενώνα για το υπόλοιπο 48%, ο κ. Κουφινάς ήταν αρκετά συγκρατημένος: «Η νομοθεσία επιτρέπει χρηματοδότηση από το υπουργείο στο μέτρο που επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Ίσως στο παρελθόν αυτό να ήταν ευχερέστερο. Ο νόμος επιτρέπει δηλαδή τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δομής της Άρσις μέχρι του ⅓ του συνολικού προϋπολογισμού της. Αυτό όμως είναι δυνατότητα. Δεν εξυπακούεται ότι θα δίνεται αυτό το ποσό γιατί υπάρχουν και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης». Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ξενώνας έχει κάνει αίτηση για χρηματοδότηση και σε συγγενή διεύθυνση του υπουργείου επισημαίνοντας ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αν όχι ολόκληρο, να πάρει ένα μέρος του ποσού.

Ο κ. Κοφίνας τόνισε ότι η Άρσις θα μπορούσε να καταθέσει αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης, κάτι στο οποίο έχει ήδη προβεί ο ξενώνας.