Skip to main content

Το τελευταίο «αντίο» στον Χρήστο Λαμπράκη

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και πλήθος κόσμου είπαν το ύστατο χαίρε στον εκδότ
Στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, αναπαύεται από τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Χρήστος Λαμπράκης, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών.

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, το Μέγαρο Μουσικής αλλά και πλήθος κόσμου είπαν το ύστατο χαίρε στον εκδότη.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, μετά δε το τέλος της, δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι, σύμφωνα με επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογένειάς του.

Στην κηδεία παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλοί πρώην υπουργοί, βουλευτές, οικονομικοί παράγοντες, καλλιτέχνες και πλήθος δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «ο Χρήστος Λαμπράκης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, με τις εκδοτικές του δραστηριότητες, αλλά και το πάθος του για τον Πολιτισμό».

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε:

«Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Με την παρουσία του σφράγισε τη δημοσιογραφία, την πορεία των Μέσων Ενημέρωσης και τον Πολιτισμό. Ήταν μεγάλη η συμβολή του στα Γράμματα και στις Τέχνες, η δε απώλειά του έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό και βέβαια είναι τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια, καθώς και σε όλους τους φίλους του, που τον τιμούν και είναι σήμερα εδώ».

O Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:


«Ο Χ. Λαμπράκης, ένας ικανότατος δημοσιογράφος, ένας πολύ πετυχημένος εκδότης, που παράλληλα προσέφερε παρά πολλά - και είχα την τύχη να το γνωρίζω αυτό έμπρακτα ο ίδιος, στον χώρο του πολιτισμού - δεν είναι πια κοντά μας. Σήμερα είναι μια μέρα πένθους για όλο το δημοσιογραφικό κόσμο».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε:

«Είναι απώλεια για τον Τύπο, τον Πολιτισμό και την Πολιτική. Θέλω να ελπίζω ότι οι κληρονόμοι του θα συνεχίσουν την ποιότητα της δράσης του».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δήλωσε:

«Για εμένα ήταν πρώτα απ΄όλα ένας πολύ καλός φίλος. Άνθρωπος της εξουσίας, αλλά κατάφερε να μη μείνει εκτός ουσίας, την πολέμησε με ομορφιά. Μπορεί να κρίθηκε ως Σαλιέρι, αλλά σε αυτό που ήθελε να κάνει ήταν περισσότερο Μότσαρτ».

Στην κηδεία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Άντζελα Γκερέκου, Νίκος Σηφουνάκης, Φώφη Γεννηματά, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Βουλγαράκης, Θόδωρος Κασσίμης, Χρήστος Παπουτσής, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Άκης Τσοχατζόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Βάσω Παπανδρέου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γιώργος Σουφλιάς, Χρήστος Βερελής, Γιώργος Λιάνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννος Παπαντωνίου, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Σιούφας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Κατσιφάρας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, Νίκος Αθανασάκης, η Συλβάνα Ράπτη, η Άννυ Ποδηματά, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Ανδριανός. Ήταν επίσης εκεί ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, η Ειρήνη Αθανασιάδη, ο Γ. Μπόμπολας, ο Δ. Ρίζος, ο Δ. Καλοφωλιάς, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Καψής, ο Πάνος Σόμπολος.

Στεφάνια απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς και δεκάδες συνεργάτες και φίλοι του εκλιπόντος.