Skip to main content

Το θρυλικό μπαρ της Θεσσαλονίκης «Αύγουστος» απέκτησε τη δική του μπίρα

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης, ένθερμος φίλος της ελληνικής μικροζυθοποιίας, δημιούργησε την μπίρα Αύγουστος, κλείνοντας σε ένα μπουκάλι την εμπειρία του.

Η αγάπη του για τις ελληνικές μπίρες και η διαχρονική του προσπάθεια να αναδείξει μέσα από το θρυλικό του μπαρ τις μικροζυθοποιίες της χώρας μας προλείαναν το έδαφος και για τη δημιουργία του δικού του ζύθου. Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης, ιδιοκτήτης του ιστορικού μπαρ «Αύγουστος», που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής στη Θεσσαλονίκη, εδώ και λίγο καιρό δημιούργησε τη δική του μπίρα, που λέγεται –πώς αλλιώς;- «Αύγουστος».

Συμπυκνώνει δε σε ένα μπουκάλι τη βαθιά γνώση του δημιουργού της για τις μπίρες, η οποία καθιέρωσε και το μπαρ του στη συνείδηση των θαμώνων ως έναν προορισμό όπου θα βρει κάποιος και θα απολαύσει τις καλύτερες. Μάλιστα, τα τελευταία 12 χρόνια ο Αύγουστος έχει μόνο ελληνικές μπίρες, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η πολύ καλή δουλειά που γίνεται, όπως λέει ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης, από τις μκροζυθοποιίες της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί κανείς να βρει πίσω από τη μπάρα του 130 ελληνικές μπίρες από 40 μικροζυθοποιίες.

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης έχει ολοκληρώσει ήδη την πρώτη του παραγωγή, βασισμένη σε δική του συνταγή, στο ηλιακό μικροζυθοποιείο Solar Beer της Ξάνθης, φτιάχνοντας μια μπίρα lager, στυλ Dortmund, αφιλτράριστη, απαστερίωτη και με επαναζύμωση στο μπουκάλι. Έχει βράσει δε άλλες δύο δικές του συνταγές για τις επόμενες μπίρες του, μια μαύρη porter και μια weiss. Αν και έχει δεχθεί κρούσεις από τρίτους να βάλουν στα ράφια τους τις μπίρες του, ο ίδιος έχει αποφασίσει να τις διαθέτει μόνο μέσα από το δικό του μαγαζί. Ήδη μάλιστα η πρώτη του παραγωγή έχει ήδη καταναλωθεί από τους πελάτες και τους φίλους του.  

Ο θυμός με τη Μέρκελ και οι ελληνικές μπίρες

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης μπήκε στη νύχτα το 1972, ενώ το 1993, μια περίοδο που ήθελε να βγει από αυτή, δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό και αγόρασε το σημερινό του μπαρ, στη Μαυροκορδάτου 2 με Ανθέων, από δυο φίλους του, παρατείνοντας έτσι για… τρεις δεκαετίες τη νυχτερινή του απασχόληση. Ο «Αύγουστος» έχτισε το brand του σταδιακά και με τα χρόνια έγινε συνώνυμο με τις μπίρες και παρόλο που δεν ήταν ποτέ μόνο μπιραρία, ταυτίστηκε με αυτές. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης, έχοντας «θυμώσει» με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τον τρόπο της απέναντι στην Ελλάδα, άρχισε να βγάζει τις γερμανικές μπίρες από το μαγαζί του, μια κίνηση που συνέπεσε χρονικά με την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα. Έτσι, έχοντας μια καλή «μαγιά» από ελληνικές, άρχισε σταδιακά να αφαιρεί από το μενού του και τις βέλγικες μπίρες και τις ολλανδικές και τις αγγλικές, αντικαθιστώντας τες με τις δημιουργίες των ελληνικών μικροζυθοποιείων.



«Προσπάθησα να εκπαιδεύσω τον κόσμο και να συμβάλω κι εγώ όσο μπορούσα στην ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας. Κι έφτασε μια στιγμή που είπα ότι θα βγάλω κι εγώ τη δική μου μπίρα» λέει στη Voria ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης.
 
Πλέον τη σκυτάλη του μπαρ έχει πάρει η κόρη του δημιουργού του, Καλλιρρόη, η οποία σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων και έχει αρχίσει να εντρυφεί στον μαγικό κόσμο της μπίρας και γενικότερα των ποτών μέσω σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων.