Skip to main content

To YΜΑΘ παρουσίασε τους επιχορηγούμενους συλλόγους του «Στηρίζω»

Το υπουργείο παρουσίασε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης τους 45 επιλαχόντες συλλόγους - φορείς από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΥΜΑΘ να στηριχθούν οικονομικά 45 σύλλογοι και σωματεία από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από το πρόγραμμα «Στηρίζω» για την «Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων της Μακεδονίας και της Θράκης» παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΥΜΑΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 190.000 ευρώ που έχει ως στόχο την οργάνωση και ενίσχυση δράσεων κοινωνικής στήριξης ατόμων με αναπηρία, ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Οι σύλλογοι και τα σωματεία ΑμΕΑ που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών επιλέχθηκαν μέσα από δημόσια διαβούλευση και πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 13 από τους επιλεγέντες συλλόγους παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις τους ενώ παράλληλα έγινε η προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το δώρο», που παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Μπάτεν Βυτεμβέργης του Γιάκοπ Φρέι και αφορά τα κοινωνικά στερεότυπα αδυναμίας.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Βασίλης Ντάρμας και Μαριάννα Αβραμάκη παρουσίασαν δύο κείμενα που αναφέρονται στην καρδιά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για τους «Αόρατους Ανθρώπους» της Όλγας Στέφου και ένα απόσπασμα από τον «Ζητιάνο» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

«Μέσω δημόσιας διαβούλευσης δώσαμε την ευκαιρία στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που στα χρόνια της κρίσης τοποθετήθηκαν στο περιθώριο, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στη ζωή, το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως ίσοι» δήλωσε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου που άνοιξε την εκδήλωση αυτή.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι «για πολλά χρόνια το ΥΜΑΘ βρέθηκε εγκλωβισμένο σε πολιτικές εσωστρέφειας, δογματισμού και μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να απολέσει ένα σημαντικό μέρος της δυναμικής του, αλλά και να καταστεί ένας απρόσιτος και απόμακρος, έως και εθιμοτυπικός φορέας κεντρικής διοίκησης, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης».

«Στη βάση της κοινωνικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και τοποθετώντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε με αυτές τις χρόνιες παθογένειες,χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποκλείοντας κάθε μονομερή ενέργεια, στην προκήρυξη δημόσιων προσκλήσεων στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» πρόσθεσε ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις» ύψους 210.000 ευρώ που έχει ήδη υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Η ίδια ευχαρίστησε την προκάτοχό της Κατερίνα Νοτοπούλου για τη συνεισφορά της στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και τη συμβολή της στην υλοποίηση των «Νεανικών Δράσεων» όσο και του «Στηρίζω». Τα προγράμματα αυτά αποτελούν, όπως είπε, «επιστέγασμα των προσπαθειών να καταστεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ένας φορέας ανοιχτός προς τους πολίτες, που αφουγκράζεται τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους, ώστε να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για την κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένα υπουργείο, όπως είπε, «άχρηστο που σπαταλούσε πόρους του ελληνικού λαού σε 'ημέτερους' χωρίς να ασκεί κοινωνική πολιτική». Το έργο «Στηρίζω» έγινε, σύμφωνα με την ίδια, εφικτό χάρη στους εργαζόμενους του Υπουργείου που πίστεψαν και έφτιαξαν στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την υποψηφιότητά της για δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει σε μία συλλογική προσπάθεια «να φτιάξουμε την πόλη προσβάσιμη σε όλους, όπου οι ευπαθείς ομάδες δεν θα αντιμετωπίζονται μόνο υποστηρικτικά αλλά θα είναι πραγματικά διαμορφωτές της ζωής της πόλης».