Skip to main content

Τον Φεβρουάριο ο κοινός υποψήφιος της κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης των παρατάξεων της κεντροαριστεράς για ανάδειξη κοινού προγράμματος και υποψηφίου.

Την έναρξη δύο διαδικασιών, μιας για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων ικανών να οδηγήσουν σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και μιας δεύτερης για την αναζήτηση κοινού υποψηφίου δημάρχου, αποφάσισε στην αποψινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Διαβούλευσης των παρατάξεων της κεντροαριστεράς για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και οι δύο αυτές διαδικασίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε τελικό αποτέλεσμα, το αργότερο ως τις 10 Φεβρουαρίου. Η διαδικασία του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αυτή για τον/την υποψήφιο/α θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα καθώς και στις επιμέρους θεματικές ενότητες του προγράμματος, επί των οποίων θα γίνει η διαβούλευση.

Ανάδειξη υποψηφίου τον Φεβρουάριο

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ενδεικτικά τα εξής:

- Έως 15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας προγραμματικής σύγκλισης καθώς και του τελικού καταλόγου των πιθανών υποψηφίων, τα οποία θα αποτυπωθούν σε ένα κοινό πόρισμα της Επιτροπής.

- 15-31 Ιανουαρίου: Κατάρτιση του σώματος του κοινού προγράμματος. Έναρξης της διαβούλευσης προς διερεύνηση κοινής υποψηφιότητας.

- 1 - 10 Φεβρουαρίου: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης κοινού προγράμματος και υποψηφίου.

- 10 Φεβρουαρίου-10 Μαρτίου: Δημόσια διαβούλευση για το κοινό πρόγραμμα.

Τα θέματα προς διαβούλευση

Οι προτεινόμενες θεματικές ενότητες προς διαβούλευση είναι οι εξής:

1. Δημοκρατική διακυβέρνηση – Λογοδοσία – Συμμετοχικότητα – Αποκέντρωση – Μητροπολιτική διακυβέρνηση.

2. Οικονομία της πόλης – Κοινωνική οικονομία – Βιώσιμη ανάπτυξη – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία – Ανθεκτικότητα.

3. Ποιότητα ζωής (αστικός σχεδιασμός, δημόσιος χώρος, περιβάλλον, πράσινο, ενέργεια, καθαριότητα, διαχείριση αστικών απορριμμάτων).

4. Κοινωνική συνοχή/αλληλεγγύη.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός – Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – Διαφάνεια.

6. Εξωστρέφεια – Διεθνείς Σχέσεις – Δίκτυα πόλεων.

7. Πολιτισμός – Εκπαίδευση – Αθλητισμός.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το πρόγραμμα, το τελικό σχέδιο προβλέπεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα, ως τα μέσα Μαρτίου, με εκδηλώσεις και ημερίδες.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι τα πορίσματα της Επιτροπής είναι εισηγητικού χαρακτήρα και τίθενται υπό την τελική έγκριση των παρατάξεων. Οι συμφωνίες είναι κλιμακωτού χαρακτήρα και στις διάφορες φάσεις θα συμμετέχουν όσοι συμφωνούν είτε στο πρόγραμμα είτε στη διαδικασία επιλογής της κοινής υποψηφιότητας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στα προγραμματικά και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε καλό κλίμα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των επτά παρατάξεων: Πρωτοβουλία, Ανοιχτή Πόλη, ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Γειτονιές σε Δράση, Κίνηση των Πέντε, Υψίπολις, Οικολογία Αλληλεγγύη.